Procurorul general spune că și-a exercitat conform legii atribuțiile de comunicare și că orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul General "sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului Public". Reacția vine după ce, potrivit unor surse judiciare, Secția pentru anchetarea magistraților a extins cercetările în dosarul Laurei Codruța Kovesi și face cercetări in rem în privința unui comunicat de presă transmis de Parchetul General în ianuarie 2017 privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Referitor la afirmațiile lansate în spațiul public de către unele instituții media privind modul de gestionare a activității de comunicare publică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, face următoarea precizare: <<În calitate de procuror general, am exercitat atribuțiile de comunicare publică conform dispozițiilor legale în vigoare. Orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului Public>>", a transmis Parchetul General.

Procurorii de la Secția de anchetare a magistraților au extins cercetările în dosarul Laurei Codruța Kovesi și anchetează modul în care a fost redactat un comunicat de presă al Parchetului General din 9 ianuarie 2017 privind extrădarea lui Nicolae Popa, au precizat pentru Mediafax surse judiciare. Faptele sunt favorizarea făptuitorului și fals în declarații.

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost audiată vineri de Secția de anchetare a magistraților, după ce Sebastian Ghiță a susținut că aceasta i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Fosta șefă a DNA a precizat că în timpul audierilor i s-a adus la la cunoștință calitatea de suspect sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

În decembrie 2018, Sebastian Ghiță a reclamat-o la Secția pentru anchetarea magistraților pe Laura Codruța Kovesi, susținând că aceasta i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Ghiță mai spunea că are martori, dar și o factură ca dovadă în acest sens.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.

Primele acuzații la adresa fostei șefe a DNA privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa au fost lansate de Ghiță în ianuarie 2017. Sebastian Ghiță anunța că aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia s-a făcut cu un avion plătit de o firmă privată. “O firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi aş vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operaţiune e asta? Suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?”, susţinea la acea vreme afaceristul.

Ulterior, Nicolae Popa, fostul director FNI, a declarat că a fost adus în ţară cu un avion privat care plecase spre Jakarta gol.

În urma acestor acuzații, în 9 ianuarie 2017 Parchetul General și Poliția Română au transmis comunicate de presă privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Comunicatul Parchetului General:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție.

Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept.

De asemenea, Poliția Română a transmis atunci, tot printr-un comunicat de presă, că a achitat integral costurile aducerii lui Nicolae Popă din Indonezia, plătind serviciile unei firme care a câștigat licitația pentru transportul aerian în România a fostului director FNI.