Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție atrage atenția asupra "pericolului creat de atacurile grave și total nefondate" la adresa instituției, după anunțul citării Laurei Kovesi la audieri. Conducerea controversatei secții susține că acreditarea ideii că procurorii acestei structuri acționează ca "pluton de execuție" și că această secție "se dovedește o măciucă în mâinile puterii politice'', reprezintă "o ofensivă fără precedent și o presiune extrem de periculoasă asupra magistraților implicați în derularea procedurilor judiciare în curs".

Adina FloreaFoto: Ziua de Constanta

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - condusă de fostul șef al Inspecției Judiciare Gheorghe Stan și de Adina Florea, propusă de mai multe ori de Tudorel Toader la șefia DNA și respinsă de președintele Iohannis - reacționează la "afirmaţiile lansate în spaţiul public, în cursul zilelor de 13 şi 14 februarie, de mai multe publicaţii on-line, posturi de televiziune şi factori politici, prin care se fac speculaţii şi sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în contextul citării unei persoane în calitate de suspect, într-un dosar aflat pe rolul secţiei".

Conducerea acestei secții susține că este supusă unor "atacuri grave și total nefondate" și face "apel la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat".

Ce spune Secția pentru anchetarea magistraților:

  • "Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei. cu profesionalism şi obiectivitate.
  • Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca "pluton de execuţie" şi că această Secţie "se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice'', reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare in curs.
  • Precizăm, clar şi răspicat că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea aceste structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi, nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenţios şi nefondat, se afirmă de anumite în voci in spaţiul public.
  • Atragem atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesual penală, sens în care facem apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat".

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi Secției speciale pentru anchetarea magistraților să clarifice rapid situația în ceea ce privește dosarul deschis pe numele Laurei Codruța Kövesi și a avertizat că această secție "nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor”.

Iohannis a avertizat că "Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor” și a reamintit că a contestat încă de la început înființarea acestei structuri, "sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție”.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi va fi audiată la Secţia de investigare a magistraților într-un dosar deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, a declarat, joi dimineață, procurorul Adina Florea, adjuncta acestei structuri controversate, înființate în acest an după modificarea legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE. Adina Florea - propusă de mai multe ori la șefia DNA, în locul lui Kovesi, și refuzată de președintele Iohannis - a susținut că în acest caz vor fi respectate drepturile tuturor persoanelor implicate, și, în primul rând, va fi respectată legea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă Kovesi nu va veni la audieri, Florea a spus că ”există măsuri procesuale privind citarea și aducerea persoanei”.

Secția specială pentru anchetarea magistraților este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este procurorul Adina Florea, propusă de trei ori la șefia DNA de către ministrul Justiției și respins de președintele Iohannis.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea în 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara, în 20 ianuarie, la România TV, că va transforma în Direcție Secția de anchetare a magistraților, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adică Augustin Lazăr, împiedică structura să funcționeze.