Delegația Republicii Moldova care a mers Moscova pentru a acorda asistență celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan în urmă cu trei ani și eliberați recent, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova nu au obținut de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul în care se află. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată o notă de protest, calificând această atitudine drept o provocare deliberată. Președintele Igor Dodon susține însă că, în loc să fie recunoscător Rusiei pentru ajutor, Guvernul vine din nou cu acuzații neîntemeiate antirusești, scrie deschide.md.

Igor Dodon si Vladimir PutinFoto: Facebook - Igor Dodon

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova de două zile, la cetățenii moldoveni capturați de talibani, eliberați recent din prizonierat și transportați în capitala Federației Ruse.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău își exprimă "consternarea" că, în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, Rusia continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul în care se află și starea lor de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

De asemenea, MAEIE consideră nefondată justificarea unor colaboratori ai Ministerului Afacerilor Externe ai Federației Ruse că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în acest proces. Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică, cu interferențe politice inadmisibile, de care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească în scopuri politice.

De partea cealaltă, președintele Igor Dodon îndeamnă Guvernul să manifeste respect față de Rusia, chiar dacă autoritățile acestui stat blochează accesul delegației moldovenești la piloții moldoveni eliberați din Afganistan și ținuți în prizonierat electoral la Moscova. Dodon spune că a aflat "cu profundă dezamăgire" de reacția Guvernului Republicii Moldova.

"În loc să exprimăm recunoștință Rusiei pentru ajutorul oferit în eliberarea cetățenilor Republicii Moldova, guvernul moldovenesc din nou vine cu acuzații neîntemeiate antirusești. Cu acest lucru ei se ocupă în ultimii ani și, chiar dacă conștientizează că pierd guvernarea, continuă să promoveze o politica externă care contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova. Noi condamnăm categoric un astfel de comportament și-l considerăm drept iresponsabil. Majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova susține dezvoltarea parteneriatului strategic al Moldovei cu Rusia. (...) În pofida comportamentului obraznic al unor politicieni moldoveni, Federația Rusă continuă să acorde susținere țării noastre în chestiuni ce țin de migranți, comerț și alte probleme social-economice și umanitare", a afirmat Dodon.

Delegația Republicii Moldova care a mers Moscova pentru a acorda asistență celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan, în urmă cu trei ani, și eliberați recent, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova nu au obținut de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul în care se află. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că-i ține ostatici la Moscova pe cei doi piloți.

Cei doi piloți moldoveni, care în urma unui accident aviatic produs în 2015 au fost capturați de talibani în Afganistan, au fost eliberați recent, iar anunțul a fost făcut de Igor Dodon, care spunea că recuperarea lor se datorează Rusiei, care a reușit acolo unde nu au putut americanii.