Cei doi piloți moldoveni care, în urma unui accident aviatic produs în 2015, au fost capturați de talibani în Afganistan, recent au fost eliberați, a anunțat Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă. Președintele Republicii Moldova a spus că recuperarea lor se datorează Rusiei, care a reușit acolo unde nu au putut americanii, transmite Agora.md.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

„Fiindcă membrii echipajului moldovenesc lucrau oficial pentru Guvernul american, acesta a făcut mai multe tentative de a salva băieții noștri, însă fără niciun rezultat. Anul trecut m-am dresat conducerii Federației Ruse, iar pe parcursul ultimelor luni au avut loc mai multe acțiuni destul de importante. Alaltăieri, două zile în urmă, cetățenii noștri au fost recuperați și transportați la Moscova. Piloții se află în spital. (...) Trei ani jumate ei au fost ținuți într-o groapă în pământ, nu au văzut soarele. Au stat numai pe pâine și apă. Când au ajuns la Moscova, ei nu voiau să vorbească, stăteau în colț de frică”, a spus Dodon.

Președintele a prezentat mai multe fotografii, publicând și un filmuleț video cu piloții moldoveni.

Dodon a ținut să mulțumească de la tribuna Președinției autorităților de la Kremlin, notează Agora.md. „Ceea ce alții nu au reușit, voi ați făcut. Asta arată relațiile conducerii Federației Ruse în general față de cetățenii noștri”, a spus acesta. Totodată, șeful statului a adăugat că, în cel mult o săptămână, o să meargă, din nou la Moscova, pentru a-i aduce personal acasă.

Un elicopter moldovean închiriat guvernul Statelor Unite a fost doborât pe 24 noiembrie, de talibani, în provincia afgană Faryab. La bordul aparatului erau 21 de persoane - 18 pasageri sși trei membri ai echipajului. Cel puțin patru persoane au murit în incident, restul fiind capturate de insurgenți.