​Coordonatoarea Grupului Partidului Popular European din Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat, miercuri, la Strasbourg, că Laura Codruța Kovesi este favorită la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Surse europene consultate de HotNews.ro au declarat că Laura Kovesi și ceilalți doi candidați la funcția de procuror-șef european vor fi audiați în comisia LIBE, pe 26 februarie, de la ora 15.00, la Bruxelles.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

„Grupul PPE este ferm pentru susținerea unui procuror-șef european calificat și respectat, care va trebui să conducă lupta împotriva fraudei la bugetul UE și pentru interesul financiar al Uniunii Europene, în ansamblu. Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidați listați pentru acest post în cadrul unei audieri speciale care va avea loc în această lună. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul și determinarea Laurei-Codruța Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecția făcută de un panel special. Aștept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi și cu ceilalți doi candidați”, a declarat Metsola, potrivit unui comunicat de presă.

Comunicatul a fost transmis de europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PNL/PPE), care este și purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

„Sprijinul anunțat de Partidul Național Liberal pentru candidatul român la funcția de Procuror European și munca europarlamentarilor PNL din aceste zile încep să dea roade. Grupul Partidului Popular European - familia noastră politică și cel mai mare grup politic din Parlamentul European - își arată sprijinul față de Laura-Codruța Kövesi pentru funcția de Procuror European. Mai întâi, vice-liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Esteban González Pons, a anunțat ieri susținerea grupului pentru candidatul român la funcția de Procuror European. Astăzi, Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE din Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European - comisie decidentă în procesul de numire a Procurorului European - a transmis că o consideră pe Laura-Codruța Kövesi favorită pentru această poziție datorită CV-ului și determinării candidatei”, a spus Mureșan.

El a menționat că europarlamentarii PNL continuă să se coordoneze cu colegii din PPE pentru a obține majoritatea în Parlamentul European, pentru alegerea lui Kovesi la Parchetul European.

„Noi, europarlamentarii PNL din Grupul PPE, vom continua să ne coordonăm cu colegii din familia noastră politică astfel încât să obținem o majoritate în Parlamentul European pentru alegerea candidatului român”, a menționat Mureșan.

Alegerea Procurorului European se face în comun de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

„Noi, PNL, ne-am făcut datoria și vom obține un vot pentru candidatul român în Parlamentul European. Așteptăm ca Guvernul României, care deține președinția Consiliului UE pe perioada procedurii de numire a Procurorului European, să negocieze un vot bun pentru candidatul român și în Consiliu UE” - a mai spus Siegfried Mureșan.