Curtea Constituțională a mutat pe 27 februarie termenul de judecată a sesizării Președintelui Klaus Iohannis privind o lege din domeniul electoral ce interzicea organizarea unui referendum în același timp cu europarlamentarele, potrivit unui anunț al CCR. Termenul anterior era de 6 martie.

Curtea ConstitutionalaFoto: CCR.ro

Șeful statului a atacat, pe 17 ianuarie, la Curtea Constituțională legea amendată de Parlament potrivit căreia nu poate fi organizat referendum în ziua alegerilor pentru Parlamentul European. Sesizarea a fost făcută după ce Parlamentul a amendat Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, introducând un nou text care prevede că ”în ziua de referință nu se pot organiza alte tipuri de alegeri și nici referendumuri la nivel național sau local.”

Comunicatul de marți al CCR:

”Văzând sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, formulată de Președintele României, Plenul Curții Constituționale, în ziua de 12 februarie 2019, a luat în discuție preschimbarea termenului de judecată în această cauză, stabilit pentru data de 6 martie 2019, întrucât s-a constatat că, în temeiul art.50 teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, este necesară luarea unor măsuri pentru buna desfășurare a activității Curții. Plenul Curții Constituționale, în temeiul art. 230 din Codul de procedură civilă coroborat cu art.14 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a dispus preschimbarea termenului de judecată de la data de 6 martie 2019 la data de 27 februarie 2019, dată care se va comunica Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și Guvernului.”