Europarlamentarul Maria Grapini anunță că, "din respect pentru miile de români care au suferit nevinovați", va vota împotriva numirii fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

"Pentru prima dată voi da un vot împotriva unui român (?)! Nu voi vota în comisia LIBE pentru Codruța Kovesi. Dar vă consult și dacă o majoritate veți spune să o votez, voi schimba votul! Aștept cu interes punctul dumneavoastră de vedere. Din respect pentru miile de români care au suferit nevinovați, cărora le-a schimbat viața,nu pot vota!", susține europarlamentarul Maria Grapini, pe Facebook.

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror european șef. Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis lista scurtă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să aleagă procurorul european, șeful Parchetului European.

Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. Astfel, Tudorel Toader ar putea să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI numirea viitorului procuror-șef UE.

Kovesi e urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, el spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre "abuzurile” comise de fosta şefă DNA."Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar”, a declarat ministrul.

Decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI).