Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, spune că este mândru că un magistrat român, Laura Codruța Kovesi, este primul nume de pe lista pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt mândru că un magistrat român, Laura Codruța Kovesi, este primul nume de pe listă, într-o ordine de preferința, întocmită de o comisie de selecție alcătuită din experți independenți, pentru înalta demnitate de procuror european", a scris Mateescu, pe Facebook.

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror european șef.

Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis lista scurtă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să aleagă procurorul european, șeful Parchetului European. Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România.

Kovesi e urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI).