Triajul epidemiologic al elevilor din București nu se poate face zilnic deoarece medicii din școli lucrează în mai multe unități de învățământ, a explicat, marți, Marina Manea, reprezentantul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Ea a mai spus că în trei școli din Capitală nu există medic sau asistent medical.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Se face triajul în școli. De la ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), am primit și ieri (luni, n.r.) o situație cu privire la cadrele medicale din cabinetele medicale din unitățile de învățământ. Avem trei unități de învățământ unde nu există asistent medical și nici medic. În restul unităților de învățământ, există fie asistent medical, fie medic. Acolo unde există un medic, programul de lucru al acelui medic în respectiva unitate de învățământ este parțial, el lucrând și în alte unități de învățământ. În asemenea condiții, este clar mai mult decât evident și mai mult decât uman că triajul nu se poate fac zilnic”, a declarat Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

Totodată, reprezentantul ISMB a mai spus că, totuși, este posibil ca în unele școli să fie făcut triaj zilnic.

"În acele școli unde este imposibil, triajul trebuie să se facă măcar pe parcursul a două săptămâni de la începutul epidemiei, deși e impropriu spus, pentru că nu a fost declarată epidemie. (...) Ce presupune triajul? Fiecare copil petrece în cabinetul medical sau în locul în care este organizat acest triaj epidemiologic, cu medicul, un timp, când este verificat pentru simptomatologia de gripă și viroze”, a precizat reprezentantul ISMB, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, școlile au raportat absenteismul în mod diferit, unele pe grupe, altele pe cicluri de învățământ, astfel că este imposibil să existe o centralizare privind numărul elevilor care au lipsit din cauza gripei. La grădiniță a fost înregistrat procentul cel mai ridicat de absenteism.

"Prin urmare, o centralizare exactă a acestei rate de absenteism a fost imposibilă. Noi, cel mult, am putut arunca o privire de ansamblu și am constatat că absențele, cel puțin până în ora 10:00, ieri de dimineață, erau destule. Cauza fiind mai mult decât evidentă în această perioadă. La grădiniță, procentul este extrem de ridicat. Temerea părinților, copiii fiind mai mici, este justificată”, a mai spus reprezentantul ISMB.

Epidemia de gripă ar putea fi declarată oficial în România astăzi sau cel târziu mâine, după ce Ministerul Sănătății va consulta datele puse la dispoziție de specialiștii Institutului de Sănătate Publică - bilanțul ultimei săptămâni. România a trecut deja prin două săptămâni epidemice, iar în cazul unei a treia săptămâni epidemice consecutiv, Ministerul Sănătății va declara oficial epidemie de gripă, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, ministrul Sorina Pintea.