48 de români au murit de gripă de la începutul acestui sezon din cauza gripei. Toate victimele aveau un lucru în comun - nu erau vaccinate antigrial. 5 nu aveau alte afecțiuni, în timp ce 43 dintre ele aveau condiții medicale preexistente (alte afecțiuni).
- Sorina Pintea: Autoritățile acționează deja ca în cazul unei epidemii. Școlile nu vor fi închise
Pentru a se declara epidemie de gripă, este nevoie de de 3 săptămâni în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate.
Epidemia nu aduce măsuri suplimentare. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, vinerea trecută, că Ministerul nu va lua măsuri suplimentare în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, deoarece autoritățile acționează, în acest moment, la fel ca în cazul unei epidemii.
Școlile nu se vor închide. Sorina Pintea a mai anunțat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci "fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei - n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru."
Ministrul Sănătății a subliniat că "suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii. În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special", spunea ministrul Sănătății, adăugând că cel mai bun lucru care se poate face în această situație este respectarea recomandărilor specialiștilor în acest caz. Sorina Pintea a subliniat că "nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă".
- Ce înseamnă epidemia de gripă și în ce condiții se declară
România nu a întrunit până acum, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă săptămâna aceasta.
Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ultimele două săptămâni au fost caracterizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică drept săptămâni epidemice, însă pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.
Ce înseamnă săptămână epidemică - creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).
Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, în urmă cu două săptămâni, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.
- focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
- activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
- săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
- perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
- epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
- Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ținut, de asemenea, să sublinieze că cea mai sigură metodă de evitare a îmbolnăvirilor, potrivit specialiștilor, este vaccinarea anti-gripală și a amintit că "vaccinul anti-gripal nu este introdus în schema obligatorie, dar recomandarea specialiștilor este să ne vaccinăm."Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a comandat, în acest an, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-gripal, în condițiile în care estimarea de doze necesare era de 1,1 milioane. Estimarea Ministerului Sănătății se face în funcție de numărul persoanelor încadrate în categoriile de risc - în special copii și persoane în vârstă, care primesc vaccinul, la cerere, de la medicul de familie. Ministrul Sănătății a subliniat că și pentru cadrele medicale există recomandarea să se vaccineze, acolo unde nu sunt contraindicații.
1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) - febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.
- Cele mai răspândite mituri despre gripă, demontate de medici
- se imbolnavesc, eventual mor niste buletine de v... scuze, oameni
- guvernul nu face nimic
- presa face scandal
- guvernul nu face nimic in continuare, ba poate arunca si vina
- zzzzZZZZzzzz
- guvernul face niste declaratii vagi in care nu isi asuma nimic
- presa pune presiune
- guvernul "promite promisiuni", declara moarte tuturoro tipurilor de gripa, bonus poate face reclama la un spital proaspat (re)inaugurat
- nu se rezolva nimic asa ca spune ca va cumpara medicamente (pe care trebuia sa le aiba deja...)
- zzzzZZZZzzzz
- sezonul rece se termina
- guvernul declara inca o victorie si se lauda ca a facut ce a promis
Vreun doctor pe aici? Sau aleg "usturoiul Oliviei"?
Multi parinti, isi tin deja copii acasa, in conditiile in care, e sau nu e declarata epidemie... Ce inseamna asta ? Ca nu-i mai intereseaza sa fie declarat public, nu stiu ce cod, rosu, verde portocaliu, sau etc de epidemie.. Pur si simplu, decizia lor este acela de a prevenii mai bine, decat, a ajunge o statistica, banala, pe hartie.
Vaccin in farmacie, yok...Antivirale yok...La naiba, cu politica, statisticile, numerele...
Cu ce ne incalzesc promisiunile, iesirile la rampa, etc...Simple focuri de paie..NU ajuta asta, cu nimic..
Iar doamna, mini(mi)streatza a sanatatii, sa-si asume o data : 47 decedati + o gramada de cazuri confirmate + spitalele in carantina/luate cu asalt + panica + altele....= ????
Oricum am lua-o: politic, pro/contra, deja suna a stat din lumea a 5-a
- faptul ca bolnavii de leucemie nu au voie sa-si faca vaccin antigripal, iar leucemia scade atat de mult imunitatea incat decesul intervine rapid.
prima si cea mai importanta 'consulta medicul de familie'. Pai asta o faci cand deja ai simptome nu ca sa te feresti de gripa!
Se pare ca fara medici nu putem nici sa respiram daca nu ii intrebam pe ei mai intai! Da' cine mai gandeste in tara asta?! Presa isterica si sistemul ticalosit?!