Zegrean, despre Ordonanța anunțată de Tudorel Toader: S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis / Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, nu pe hoț

de MH     HotNews.ro
Luni, 21 ianuarie 2019, 14:26 Actualitate | Esenţial


Augustin Zegrean
Foto: Agerpres
"S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", comentează fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a explicat pentru HotNews.ro efectele Ordonanței de Urgență anunțate de ministrul Justiției prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare.

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat, pentru HotNews.ro, că efectul va fi că toate procesele soluționate în recurs de aceste completuri de 5 judecători de la instanța supremă, începând cu 2014, vor fi rejudecate, pentru că decizia Curții Constituționale le-a creat iluzia unora că au fost judecați de completuri nelegal constituite, iar ei nu au acum o cale de atac.

"Corect ar fi să modifice Codul de procedură penală, dacă vor să facă juridic lucrurile, și să introducă un text la contestația în anulare care să le permită celor condamnați ca acum, după decizia Curții Constituționale, să facă o cerere la instanță și să își facă plângerile acolo. În urma deciziei CCR, trebuia să se găsească o soluție, nu pot rămâne decizii date de o instanță nelegal constituită. S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", a declarat Zegrean.

În privința posibilității procurorilor de a face contestația în anulare în privința deciziilor de achitare, Zegrean a spus că o astfel de prevedere, invocată de ministrul Justiției, "a fost făcută pentru a da o nuanță de legalitate".

Zegrean consideră însă că o mare problemă va genera o eventuală ordonanță prin care să poată fi atacate deciziile instanțelor invocându-se protocoalele cu SRI declarate nelegale de către CCR, pentru că vor fi afectate toate dosarele, nu doar cele de corupție, ci și cele de omor, trafic de persoane sau trafic de droguri.

"Va fi o bubă mare, dacă fac la fel chiar e o mare problemă, Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, ci nu pe hoț. Contează cum a fost prins cel care a luat mită? Sunt situații în care nu ai alte soluții decât înregistrări. Curtea Constituțională nu a spus că sunt nelegale înregistrările, ci protocoalele. Ce faci cu traficul de stupefiante sau de persoane, unde singura probă este asta? Decizia de miercuri a CCR va conduce la înlăturarea probelor obținute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupție, adică și în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri", a adăugat Zegrean.

Pe de altă parte, magistrați consultați de HotNews spun că o problemă a ordonanței privind recursul în anulare ar putea fi legată de posibilitatea procurorilor de a face contestația în anulare în privința deciziilor de achitare.

"E firesc ca după ce o persoană a trecut prin două completuri să mai treacă încă o dată? Aici sunt serioase dubii că e corectă soluția. Că a fost un complet nelegal constituit nu este vina celui judecat. Se pune în discuție modalitatea în care se poate exercita o astfel de cale extraordinară de atac, dacă nu afectează un drept fundamental al omului. Adică m-ai judecat tu, statul român, și din cauza asta iată că, deși am avut decizie definitivă prin care s-a dovedit nevinovăția, și apoi mă mai supui însă o dată la judecată?", s-a întrebat un judecător.

Contestația în anulare poate fi depusă la completul de 5, care decide dacă admite contestația și poate desființa hotărârea de condamnare, după care dosarul va fi rejudecat de la zero.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de "folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite".

În 7 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15094 vizualizari

 • +43 (49 voturi)    
  S-a deschis haul (Luni, 21 ianuarie 2019, 14:56)

  Martinezu [utilizator]

  Ce s-a intamplat in tara asta in ultimii doi ani nu va mai putea fi reparat in urmatorii 30.
  Romania este in cadere libera si doar momentan mai putem tine capul sus spunand ca suntem ultimii din Europa.
  In curand ajungem ultimii din lume. La toate capitolele.
  • +30 (36 voturi)    
   pai suntem deja (Luni, 21 ianuarie 2019, 15:08)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   printre ultimii in lume la multe capitole ! De exemplu, la autostrazi !
   • +24 (28 voturi)    
    România, ţară de lumea a treia. Rwanda ne întrece (Luni, 21 ianuarie 2019, 16:10)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    la competitivitate, Tanzania ne depăşeşte la infrastructură, iar Congo la învăţământ
    - Sanatate: Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), condamnă dur condiţiile din sistemul medical. Pacienţii mor cu zile, nu există competiţie pe niciun palier. Avem liste de aşteptare care nu sunt reglementate şi nu respectă criterii de etică şi nici criterii medicale. 80% din decese sunt evitabile. Unde să vorbim de competitivitate?
    Exista multe tari pe mapamond in care cad guverne pentru ca doreau reformarea sistemului de sanatate?
    - Educatie: din punct de vedere al calităţii învăţământului, ţara noastră este depăşită de state din aproape întreaga planetă, ocupând locul 121 din 138 de ţări. Spre exemplu, sistemul nostru de educaţie este mai slab decât cel din Gabon, Congo, Tanzania, Uganda şi Nepal, care ocupă poziţii mai bune conform raportului întocmit de Forumul Economic Mondial. Conform topului, România are un mare minus din punct de vedere al resurselor umane şi al pregătirii acestora.
 • +27 (43 voturi)    
  Va dura ani de zile sa se repare ce strica PSD-ul (Luni, 21 ianuarie 2019, 14:59)

  emil bobu [utilizator]

  Poate si 10 ani, cine stie.

  Totul fiindca romanii nu s-au deranjat sa voteze.

  Ar fi facut PNL-ul dezastrul de acum? Nu. Ar fi furat putin, ar fi fost prinsi si bagati in procese.

  Dar romanii au vrut raul cel mai mare in 2016.
  • +2 (6 voturi)    
   e o marota asta cu repararea in ,,secole'' (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:45)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   a ceea ce strica hotii din psd acum, opozitia(fara pnl) nu are decat daca castiga alegerile, si poate fi o promisiune castigatoare, de a repara in prima zi de mandat(stiu, exagerez) ce au distrus gasca de hotii in ultimii 2 ani si jumatate.
 • -7 (21 voturi)    
  pai decat (Luni, 21 ianuarie 2019, 15:08)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  haos numa pentru unii mai bine haos total ! Egalitate, Fraternitate si Tembelitate totala sa fie !
 • +22 (28 voturi)    
  Justitia Oarba (Luni, 21 ianuarie 2019, 15:26)

  mariusncn1974 [utilizator]

  Daca eu as fi judecator, sau as face parte din CSM m-as sesiza imediat, ce importanta are cine alege judecatorii, ce importanta are cand au fost alesi, daca avem o justitie oarba (nepartinitoare) ar insemna ca nu are nici o importanta cum au fost alesi judecatorii deoarece toti trebuie sa judece nepartinitor.
 • -19 (31 voturi)    
  dupa ureche (Luni, 21 ianuarie 2019, 15:35)

  vodatepes [utilizator]

  Daca legile se aplica dupa ureche, dupa sistemul Lasa ca merge asa uite unde ajungem. Tot sistemul unde se face dreptatea a mers cu hei rup cu Bumbesti Livezeni. In UE nu merge asa. La CEDO la fel. Unui dau vina pe PSD pe ALDE pe etc... Nu asa se rezolva treaba. Cine ia obligat pe destepti aia de la Inalta Curte sa nu aplice legea? Poporul, PSD, PNL, PDL? Cine? Ei au aplicat legea dupa ureche sau dupa Lasa ca mergea si asa. Uite ca nu merge. Credeti ca aia de la CE vor inchide mult timp ochi la prostiile noastre din jusititie? Cu aplicarea legilor dupa ureche. Cine ia obligat pe aia de la DNA si SRI sa faca protocolae ilegale? PDL, PNL, PSD, USR, poporul roman? Nu Au facut cum au vrut ei. S-a crezut ca in epoca lui Ceausescu cand securitatea dictat tot. Nu ne vom face bine ca popor daca nu punem punct la nebunia asta. Zegrean recunoaste ca CCR ar dreptate. Ei ce facem acum ? Trebuie sa reparam prostia unora care au fost platiti bine cu salari si pensii grase. Cine plateste reluarea preoceselor? Pe ce bani? Alo Curtea de Conturi cine plateste? Sunt bani publici. Nu se stie cine a stabilit ca sa nu se resepecte legea in privinta completurilor de 5 judecatori? Cine erau sefi de atunci? Asta ar trebui sa ne revolte ca sunt bani irositi ai poporului roman. Ca scapa Dragnea ca scapa nu stiu care dar procesul se va relua si pe ce bani? Pe bani cui?
  • +2 (2 voturi)    
   comisia de la venetia (Marţi, 22 ianuarie 2019, 9:58)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   a spus cam tot impotriva psd...
   trage tu concluziile!

   legile erau f ok.... faptul ca se schimba regulile in mijlocu jocului nu e vina juristilor!

   daca azi poti sa pui dovezi in pungi de plastic... si maine poti doar in pungi de hartie si toate puse in pungi de plastic se anuleaza a cui e vina?! a juristului care a respectat legea?!
 • -22 (36 voturi)    
  Zegrean nu e cel cu erata? (Luni, 21 ianuarie 2019, 15:55)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Profesionist, deh!
  • +12 (12 voturi)    
   Nu ca tine... (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:09)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Desi azi ai dormit, nu ai postat printre primii cinci.

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • -4 (4 voturi)    
    asta e raspunsul tau? (Luni, 21 ianuarie 2019, 20:07)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    atac la persoana?

    Jalnic mai baiete, jalnic..sa n-ai nicio idee, nicio opinie, sa nu poti construi nicio argumentatie! Si tu vrei sa ”construiesti” tara????
    • +1 (1 vot)    
     opinia ta (Luni, 21 ianuarie 2019, 20:54)

     GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Asta e opinia ta :
     "Zegrean nu e cel cu erata? (Luni, 21 ianuarie r]
     Profesionist, deh!"

     Ori esti prost or mai bine, pentru tine, esti platit.
     Daca esti platit banii vin de la platitorii de taxe si impozite
    • 0 (2 voturi)    
     Pai tu ai idei? (Luni, 21 ianuarie 2019, 21:56)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Postezi la ordin si de pe fitzuici si te dai mare?
  • +9 (9 voturi)    
   Ba .. (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:44)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   ..e cel care a stabilit adevarul, in momentul in care borfasii au schimbat textul inainte de publicare. El e, ai dreptate.
   • -4 (4 voturi)    
    un om care stabileste adevarul!! (Luni, 21 ianuarie 2019, 20:08)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Ce frumos! Ce simplu! Ce democratic!
 • -21 (31 voturi)    
  dar (Luni, 21 ianuarie 2019, 16:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  ce te faci cand "hotul" a fost prins de un "hot" si mai mare?
  • +7 (9 voturi)    
   What? (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:45)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   A prins dracnea pe cineva?...
  • +2 (2 voturi)    
   Din sursele mele, Hotul Mic imparte prada (Luni, 21 ianuarie 2019, 21:57)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cu Hotul Mare aka PSDracna.
  • +1 (1 vot)    
   adica (Marţi, 22 ianuarie 2019, 9:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   te referi la tarriceanu prins de dracnea sau cum?!
 • +12 (12 voturi)    
  deprimnate stirile din Romania (Luni, 21 ianuarie 2019, 16:52)

  yellowdog [utilizator]

  daca esti un om cinstit.
 • +13 (15 voturi)    
  E stat mafiot (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E clar: România e stat al mafiei, si anume al Hotilor si Mafiotilor PSD+AȘDE+UDMR. Aceste grupări de crima organizata, care au furat, jefuit, ucis - sunt CRIMINALE si fac tot ce vor, in dispretul poporului si al Europei. TREBUIE LICHIDATI SI SCOSI IN AFARA LEGII ca niste otrepe ce sunt. Orice membru al acestor „paride” sunt fie hoti, fie complici la distrugerea țării
 • +11 (11 voturi)    
  Si dosarele pentru terorism? (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:21)

  taro [utilizator]

  Ce facem cu ele?

  SRI-ul ii intercepteaza pe astia cand planiesc atentate si acum nu mai sunt legale inregistrarile?

  Au sa fie eliberati criminali si teroristi ca sa scape Dragnea de un dosar penal?
 • -8 (8 voturi)    
  conteaza (Luni, 21 ianuarie 2019, 17:25)

  gpavel [utilizator]

  conteaza cum ai prins hotul,in toata lumea civilizata conteaza,nu cred ca toti sunt interesati sa protejeze hoti(corupti),procedurile conteaza,pentru ca daca nu le respecti, cazurile de condamnari a unor nevinovati, cresc neacceptabil!nu ne intereseaza experienta adunata din toata lumea(practic si de la noi)?d-ul zegrean continua sa "gandeasca"ca un "jurist"de cooperativa de productie!......
  • +2 (2 voturi)    
   Conteaza, conteaza .. (Luni, 21 ianuarie 2019, 19:00)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   de aceea borfasii schimba legile, ca tocmai conteaza, pana nu o sa mai conteze nimic.
  • +2 (2 voturi)    
   gSaule, (Luni, 21 ianuarie 2019, 19:59)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   inseamna ca Europa asta de care ne tot agatam noi de ani buni sta pe la coada lumii civilizate...
   Pai nu ne critica ea rau pentru legile astea, despre care tu zici ca ne baga in rindul lumii civilizate?!
   P.S. Ce-ai face daca ai fi foarte bogat? Si ai avea o fiica? Iar fata, minora, ti-ar fi violata? Ai oferi anchetatorilor manusi de catifea!?
  • 0 (0 voturi)    
   hotul (Marţi, 22 ianuarie 2019, 9:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   a fost prins legal...

   dar intre timp ai schimbat legea!
   asta nu inseamna ca nu l-ai prins legal
   tu lucrezi tua legea de acum, nu dupa legea de peste 6 luni!

   dar na... postacii se fac ca nu pricep!
 • +10 (10 voturi)    
  Domnule zegrean, (Luni, 21 ianuarie 2019, 18:16)

  Rescator [utilizator]

  Nu vorbiți pesedeilor din Mafia Roșie,Cupola Ciumei
  Roșii de Cutia Pandorei.Ei nu știu ce este asta,in
  mintea lor puțină ,este o cutie mare plină cu Euro,
  tocmai bună de furat.
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 ianuarie 2019, 18:20)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Cum rezolvam cauza ? (Luni, 21 ianuarie 2019, 22:31)

  revolution2017 [utilizator]

  "În urma deciziei CCR, trebuia să se găsească o soluție, nu pot rămâne decizii date de o instanță nelegal constituită". Aceasta afirmatie pleaca de la premisa ca CCR a dat o decizie conforma cu Constitutia si legile tarii. Total gresit : CCR este ilegal constituita, si-a depasit atributiile constitutionale si legale, Vorbim aici de oameni politici, judecatori cu simbrie la PSD, majoritatea fara experienta juridica si cu o pregatire juridica si morala indoielnica. De la d-nul Zegrean si de la acei juristi consultati de hotnews asteptam solutii, nu constatari seci.
 • 0 (0 voturi)    
  raspunsuri si galceava.. (Marţi, 22 ianuarie 2019, 20:24)

  izu51 [utilizator]

  Chiar nu inteleg de ce ,toti cei de buna credinta,se lanseaza in comentarii inutile cu postacii rosii.Ei asta si vor,galceava si destabilizare.Ignorati tot ce pute a ciuma rosie sau pui de bolsevic.Doar asa vor putea fi eliminati .Transmiteti asta prin toate mijloacele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by