Vizita istorică a Papei Francisc la Iași a făcut ca locurile de cazare să fie rezervate deja aproape în totalitate, cu mai bine de patru luni înainte, astfel că la principalele hoteluri din oraș abia dacă au mai rămas câteva camere disponibile în perioada 31 mai-3 iunie, când sunt așteptați și turiști din Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Pentru trei nopți de cazare, tariful poate ajunge la peste 1.600 de lei.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Pentru perioada 31 mai - 3 iunie, la pensiunile și hotelurile din oraș se mai găsesc foarte puţine camere la hoteluri şi pensiuni, scrie Ziarul de Iași.

La Hotel Unirea a mai rămas, spre exemplu, o singură cameră. Pentru trei nopţi de cazare, aici tariful este de 1.100 de lei, cu mic dejun inclus. La Hotel Moldova, în ultimele 24 de ore au fost făcute 22 de rezervări la preţul de 786 de lei pentru trei nopţi. Reprezentanţii hotelului anunţă că cei care vor să anuleze rezervările nu plătesc nimic, deoarece anularea este gratuită. Şi aici, au mai rămas doar trei camere libere. Tot trei camere mai sunt şi la Hotel Bucium. Chiar dacă este mai departe de centru, locurile se ocupă în ritm alert la preţul de 503 lei pentru trei nopţi de cazare. Aici reprezentanţii specifică faptul că nu cer plata în avans şi că anularea rezervării este, de asemenea, gratuită.

La Hotel Arnia, locurile s-au epuizat de marţi, de la ora 11.30, iar în aceeaşi situaţie se află şi Hotel Ramada. Câte patru sau cinci camere mai sunt la Hotel Internaţional, unde tariful este de 1.628 de lei pentru cele trei nopţi, hotel Pleiada, unde preţul este de 1.050 de lei, hotel Bellaria, unde preţul este de 909 de lei pentru trei nopţi. La Hotel Indiana, mai erau marţi două camere, la preţul de 555 de lei, la Hotel Continental - trei camere, la preţul de 742 de lei, iar la Little Texas mai este o singură cameră. La pensiunile din oraş abia dacă mai găseşti câte un loc, acestea având puţine camere.

Mai mult, pe site-uri apar ieşeni care închiriază apartamente în sistem hotelier pentru cei care doresc.

La Iaşi, la Episcopia Romano-Catolică a fost înfiinţată deja o comisie de lucru care s-a întrunit de câteva ori şi primul pas pe care l-a luat în considerare a fost realizarea unor bannere cu logoul vizitei şi imaginea Papei, care pentru a promova evenimentul în toate cele 157 parohii ale Diecezei de Iaşi.

"Pregătim acum şi nişte materiale pentru cateheze, pentru mesajul pe care Papa Francisc îl transmite în general de-a lungul timpului atât bătrânilor, cât şi familiilor, tinerilor, fiindcă are de obicei câte un mesaj pentru fiecare astfel de categorie. Vizita va avea o tentă «mariană», îndreptată în Iaşi mai ales spre întâlnirea cu familiile şi tinerii, pentru că Iaşul va fi anul acesta şi capitala tinerilor”, a declarat Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

El a precizat pentru "Ziarul de Iaşi“ că se discută despre identificarea unui spaţiu mare de unde Papa să le poată vorbi ieşenilor, în contextul în care în catedrala de pe Bulevardul Ştefan cel Mare ar încăpea cel mult 2.000 de credincioşi. Una dintre aceste variante este, în momentul de faţă şi cea mai probabilă din punct de vedere logistic, Piaţa Palatului Culturii. Se ia în calcul folosirea unui sistem de acces cu bilete, cum a fost şi la beatificarea episcopului Anton Durcovici.Ele vor fi gratuite şi vor fi împărţite în toate cele 157 de parohii ale episcopiei, fiind şi o metodă mai bună de a asigura securitatea participării la eveniment.

"Încă se discută acest detaliu, dar probabil că vom merge la Piaţa Palatului Culturii. Dar, bineînţeles, evenimentul este organizat de Preşedinţie, de Guvern, cu implicarea Primăriei la nivel local, Papa Francisc este la nivel de şef de stat, deci este şi acest nivel de diplomaţie de care trebuie ţinut cont”, a completat Adrian Blăjuţă.

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie. Papa Francisc va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. Este al doilea Papă care vine în vizită în România, după Ioan Paul al II-lea, care s-a aflat la București în mai 1999.

CITEȘTE ȘI:Papa Francisc va merge la Catedrala Mânturii Neamului în 31 mai, prima zi a vizitei în România, și va adresa un mesaj credincioșilor. Publicul va avea acces la ceremonii