Papa Francisc va vizita Catedrala Mântuirii Neamului cel mai probabil în 31 mai, în prima zi a vizitei sale în România, și va rosti un mesaj, alături de Patriarhul Daniel, iar publicul va putea asista la toate aceste ceremonii, a declarat joi pentru HotNews purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bănescu a precizat că deocamdată nu au fost stabilite toate detaliile programului, dar vizita Papei la Palatul Patriarhal și la Catedrala Mântuirii Neamului va fi în 31 mai, în ziua sosirii în România.

Papa Francisc va fi primit de Patriarhul Daniel în Palatul Patriahal, chiar în sala în care a fost primit și Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999, iar după această întâlnire se va merge la Catedrala Mântuirii Neamului, unde va fi acces public.

"Vor vorbi inclusiv Papa și Patriarhul, vor fi rostite rugăciuni și vor fi cântări pascale, fiind imediat după Paște, dar nu va fi o liturghie. Catedrala va fi deschisă în acea zi, iar oamenii vor putea asista la ceremonii", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române", Vasile Bănescu.

El a mai spus că se ia în calcul montarea unor monitoare în afara bisericii, pe care oamenii să poată urmări ceremoniile, așa cum s-a întâmplat și la sfințirea Catedralei, dar că deocamdată nu au fost puse la punct toate detaliile.

În ceea ce privește stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că la acest moment lucrările continuă și sunt concentrate la nivelul acoperișului turlelor, cu un număr de muncitori simțitor mai mic, pentru că nu mai este nevoie de atâția oameni, îngustându-se câmpul de lucru.

El a explicat că accentul cade de acum înainte pe pictura interioară, care va fi exclusiv în mozaic, iar după finalizarea întregii picturi va fi o a doua slujbă de sfințire a catedralei. Bănescu a estimat că întreaga pictură interioară va fi finalizată în cel puțin trei ani, dar nu a putut face o estimare a costurilor, precizând că până acum au fost cheltuite 105 milioane de euro.

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie. Papa Francisc va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. Este al doilea Papă care vine în vizită în România, după Ioan Paul al II-lea, care s-a aflat la București în mai 1999.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie, deși lucrările nu au fost finalizate, și a putut fi vizitată timp de câteva zile, apoi a fost închisă pentru continuarea lucrărilor. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru 2024.

CITEȘTE ȘI: Interviu Preotul Wilhelm Dancă, despre vizita Papei Francisc în România: Sfântul Părinte va adresa mesaje și cu dimensiune europeană/ Există anumite neliniști legate de situația actuală în Europa de Est