Fără recursul compensatoriu criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019, afirmă Federația Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, contrazicând o afirmație a ministrului Justiției. ”Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracțiunea de comunicare de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, avertizează FSANP într-un comunicat de presă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reacția vine după ce, miercuri, Toader a declarat că „autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu”.

”O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolență și rea-voință motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu. În realitate, în situația în care nu ar fi existat așa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021. O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deținutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmațiile ministrului Toader”, se spune în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administrația Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deținutul Rusu Marius în comisia de liberare condiționată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite. Această primă Comisie de liberare condiționată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deținutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii și gravității infracțiunii săvârșite, situației disciplinare și conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a și fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare.

”Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiționată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie - dacă ar fi fost amânat pentru aceleași motive - în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaș nu era ucis”, afirmă sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor.

Aceștia apreciază că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 - 3 ani de la momentul actual: ”Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracționalității cu peste 10.000 de recidiviști din promoția Toader.”