Primăria Capitalei susține că procedura de expropriere a unor terenuri pentru extinderea Bulevardului Timișoara a fost aprobată în 2013, pentru 87 de terenuri ai căror proprietari ar fi urmat să fie despăgubiți cu peste 68 de milioane de euro, dar că nu a fost continuată și nu a fost făcută nicio plată cu titlu de despăgubire. Municipalitatea mai spune că acest proiect nu este prevăzut în Planul Anual de Achiziţii Publice pentru 2019, că documentaţiile tehnice iniţiale nu mai sunt valabile, iar aceste exproprieri pot fi posibile numai după ce se aprobă din nou toată documentația. Rise Project a scris că secretarul general interimar al PSD, Codrin Ștefănescu, se pregătește să încaseze 4 milioane de euro de la Primăria Capitalei prin vânzarea cu 156 euro/mp a unui teren cumpărat cu 6,7 euro/mp.

Gabriela FireaFoto: PMB

Primăria Capitalei susține, într-un comunicat transmis joi, că declanşarea procedurii de expropriere pentru proiectul "Penetraţie bulevardul Timişoara" a fost aprobată de către Consiliul General prin Hotărârea nr. 288 din 28 noiembrie 2013. Prin acest act s-a decis declanşarea procedurii de expropriere pentru 87 de imobile (90.986 mp. teren şi 1.977 mp. suprafaţa construită la sol) pentru o despăgubire în suma totală de 68.587.856 de lei.

Ulterior adoptării Hotărârii Consiliului General, procedura de expropriere nu a fost continuată, astfel că "suma de bani aprobată de către Consiliul General nu a fost consemnată în conturi de afectaţiune specială deschise pe numele expropriatorului şi la dispoziţia proprietarilor de imobile".

"Prin urmare, nu a fost efectuată nicio plată cu titlu de despăgubire pentru vreunul din cele 87 de imobile (terenuri şi/ sau construcţii) cuprinse în Anexa nr. 2 a HCGMB nr. 288/28.11.2013. Mai mult decât atât, acest proiect nu este prevăzut în Planul Anual de Achiziţii Publice pentru anul 2019 şi, conform legislaţiei în vigoare (OUG 26/ 2012, HG 1179/ 2002, HG 28/ 2008 respectiv HG 907/ 2016 - care stabilesc conţinutul cadru al proiectelor finanţate din fonduri publice), implementarea unui proiect impune modificarea şi actualizarea în consens cu ultimul act normativ valabil,în corelare cu documentele urbanistice (PUG, PUZ - actualizate).

Acest lucru înseamnă că, dacă au trecut mai mult de cinci ani de la elaborarea unui proiect, documentaţiile tehnice iniţiale nu mai sunt valabile, fiind necesare actualizarea şi reaprobarea acestora. (SF, avize urbanism etc)", afirmă Primăria Capitalei.

Instituția mai spune că, în consecinţă, aceste exproprieri pot fi posibile numai după ce se aprobă din nou indicatorii economici, amplasamentul şi culoarul de exproprieri şi numai după ce există prevederi bugetare destinate proiectului.

De asemenea, municipalitatea susține că este injustă asocierea numelui primarului general, Gabriela Firea, cu persoane care deţin terenuri ce ar putea fi expropriate, având în vedere că este vorba despre un proiect vechi de peste cinci ani, iar lista persoanelor care urmau să fie expropriate a fost aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti acum 6 ani.

Secretarul general interimar al PSD, Codrin Ștefănescu, se pregătește să încaseze 4 milioane de euro de la Primăria Capitalei prin vânzarea cu 156 euro/mp a unui teren cumpărat cu 6,7 euro/mp, a scris Rise Project.

În noiembrie 2013, urmând o inițiativă a primarului Sorin Oprescu, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât exproprierea unei salbe de terenuri, astfel încât să facă posibilă extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului.

Printre loturile de pământ pe care hotărârea CGMB le-a nominalizat pentru această expropriere se găsește și unul pe care Codrin Ștefănescu îl deține în coproprietate cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (48 de ani).

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – în suprafață de 3,18 hectare – reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele aproape nouăzeci, pe care CGMB și-a propus să le cumpere de la particulari pentru a putea construi prelungirea Bulevardului Timișoara.