Înainte de adoptarea legii recursului compensatoriu ar fi trebuit făcut un studiu de impact, care ar fi împiedicat situația de acum, așa cum trebuie făcute investiții pentru a îmbunătăți condițiile în închisori, spune procurorul general Augustin Lazăr. El mai afirmă că la "valul de agresivitate" cu care ne confruntăm acum au contribuit, cu siguranță, cei care au fost eliberați din pușcării.

penitenciarFoto: Hotnews

Procurorul general a declarat, joi dimineață, că înainte de a căuta vinovații este nevoie de soluții legislative, care trebuie găsite de Guvern și Ministerul Justiției.

"Este foarte clar că este nevoie de soluții legislative. Noi avem experți, avem resurse. Aceste lucruri trebuiau făcute încă de acum doi ani. Poziția Ministerului Public a fost mereu că trebuie făcute studii de impact înainte să se adopte soluții legislative. Acum vedem și noi că soluțiile legislative trebuie luate și mai presus de toate trebuie făcute investiții în spații de deținere. România a fost condamnată tocmai pentru condițiile de deținere, care nu sunt la standarde europene. Înainte de a căuta vinovați pentru această legislație în curs, trebuie să ne gândim la soluțiile concrete, la investițiile în spațiile de reținere”, a declarat Augustin Lazăr.

El mai afirmă că la "valul de agresivitate" cu care ne confruntăm acum au contribuit cei care au fost eliberați din pușcării, iar situația putea fi prevenită dacă ar fi fost făcute studii de impact.

"Dimpotrivă, există un anume grad de nervozitate pe care-l observăm, iar persoane care au ieșit din mediul penitenciar au avut o contribuție la valul de agresivitate pe care-l observăm. (...) Ministerul Public, cu resursele pe care le are, după ce a investit o dată și a exercitat acțiunea penală împotriva acelor persoane, a fost pus din nou în situația să îi prindă, din nou să le dovedească vinovăția, să exercite acțiunea penală împotriva acestor persoane. Noi, dacă am fi făcut studiile de impact, puteam cu ușurință să prevedem acest lucru”, a mai spus Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va discuta luni cu premierul Viorica Dăncilă măsurile „legislative și non-legislative” care pot fi adoptate după analizarea legii privind recursul compensatoriu, dar spune că numărul persoanelor care au beneficiat de efectele legii și au revenit în penitenciar este în scădere dacă sunt comparate datele din 2018 cu cele din 2014.

Potrivit ministrului, în 2014 au fost liberați condiționat 11.392 de condamnați iar în 2018, 8.859 de deținuți, iar concluzia este că „numărul celor care revin în penitenciar e în scădere”.

"În 2014, au revenit în penitenciare 3.598 de deținuți, față de 2018, când au revenit în penitenciare 448 de liberați condiționat”, a argumentat ministrul Justiției, într-o scurtă declarație de presă, după ce a avut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Astfel, din totalul celor care au beneficiat de recursul compensatoriu, statistica Autorității Naționale a Penitenciarelor „arată că 5,02% au revenit în penitenciar”, a continuat Tudorel Toader, care a precizat că „autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu”.

Acesta a adăugat că în zilele următoare va face o "analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP privind beneficiarii, vom analiza cauzalitatea, structura consecințele faptelor comise de beneficiari" iar luni dimineață va avea o întrevedere cu premierul, va prezenta rezultatele evaluării și "propuneri legislative și non-legislative ce pot fi luate”.

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului să facă o analiză profundă a situației și să vină urgent cu soluții astfel încât cetățenii să nu se teamă pentru siguranța lor.