Procurorul general Augustin Lazăr se declară optimist, după decizia Curții Constituționale pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016, că actele de urmărire penală din dosarele în curs vor fi considerate legale, el spunând că nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită în final ca profesionist. În urma deciziei CCR, instanțele judecătorești vor putea stabili, pentru dosarele în curs de judecată și a căror instrumentare s-a făcut și pe baza protocoalelor semnate cu SRI, "în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală”.

Augustin LazarFoto: Captura video

Augustin Lazăr a dat asigurări, joi dimineață, că întotdeauna dosarele au fost instrumentate, atât în faza de urmărire penală, cât și in cea de cercetare judecătorească, exclusiv în baza Codului de procedură penală, legalitatea probelor fiind verificată, de fiecare dată, de judecători în procedura de camera preliminară.

"Judecătorul verifică în cameră preliminară să vadă validitatea actelor de urmărire penală. Cu sau fără protocoale, atunci când judecătorul constată că un act de urmărire a fost în afara cadrului legal, îl declară nul și nu are nimeni interesul să lucreze degeaba. Până acum, eu nu am văzut astfel de acte, pentru că nimeni nu-și dorește să facă dosare care să îl compromită în final ca profesionist. Eu sunt optimist că, făcându-se verificarea actelor de urmărire penale în dosarele în curs, vor fi considerate ca fiind legale, pentru că că punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penale", a declarat procurorul general.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Instanțele judecătorești vor stabili, pentru dosarele în curs de judecată și a căror instrumentare s-a făcut și pe baza protocoalelor semnate cu SRI, „în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală”.

"Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești precum și ministerul Public, Parchetul de lângă Înalta Curte și unitățile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală și vor dispune măsurile legale și corespunzătoare”, potrivit unui comunicat al Curții Constituționale.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seară că Parlamentul sau Guvernul vor adopta acte juridice pentru a îndrepta abuzurile din justiție, în contextul deciziei CCR privind protocoalele secrete, însă nu a explicat pe larg ce vizează aceste demersuri.