Ediția română a siteului rusesc de propagandă Sputnik publică un amplu articol privind procedura de achiziție a patru corvete de către România, în care îl laudă pe ministrul român al Apărării pentru că știe ”să tragă de timp”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În orice caz, ministrul Gabriel Leș pare un om calm, tacticos, iar cea mai de preț calitate a șefului politic al Armatei este că pare genul care știe să tragă… de timp (zice că știe să tragă și cu pușca, dar asta nu prea îi va fi de folos). Poate se mai liniștesc apele și corvetele alea vor putea pluti fără probleme”, scrie Sputnik într-un articol în care susține că există ”presiuni uriașe externe” în privința cumpărării corvetelor.

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către MApN, a anunțat vineri ministerul. Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. În plus, MApN mai precizează că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.

Leș a declarat, sâmbătă, că nu știe despre ce suspiciuni privind ilegalitatea procedurii ar fi vorba, că a primit o informare, dar ar dori să nu se pronunțe. De asemenea, acesta a spus că nu se putea lua o hotărâre în termen în privința achiziției noilor corvete, având în vedere faptul că Șantierul Naval a atacat în contencios-administrativ, la Constanța, hotărârea de guvern privind programul de înzestrare.

USR consideră că blocajul generat de licitația pentru corvete, simultan cu atacul la șeful Armatei, nu face decât să destabilizeze flancul de est al NATO și servește direct intereselor Rusiei, care luptă pentru controlul în Marea Neagră.

Niciun reprezentant al companiei Ficantieri, controlată de statul italian, nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, a transmis compania într-un punct de vedere pentru Mediafax.

Compania Damen a precizat că, deocamdată, nu a primit informații oficiale legate de suspendarea licitației privind corvetele, dar susțin autoritățile române în desfășurarea investigației și sunt gata să colaboreze cu acestea.