​Compania Damen precizează că, deocamdată, nu a primit informații oficiale legate de suspendarea licitației privind corvetele, dar susțin autoritățile române în desfășurarea investigației și sunt gata să colaboreze cu acestea.

Corveta SIGMA 10514Foto: Damen

Compania mai spune că suspendarea procedurilor va întârzia și mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române.

”Așteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităților române privind licitația și despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin și în mod transparent cu autoritățile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susținem pe deplin autoritățile române în desfășurarea investigației privind informațiile prezentate în mod repetat de o parte a presei românești și care ar putea fi considerate confidențiale. Înțelegem necesitatea unor proceduri de verificare și sprijinim în totalitate autoritățile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu strictețe procedurile de licitație și normele în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Damen mai susține că oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forțelor Navale Române.

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către MApN, anunță ministerul. Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

În plus, MApN mai precizează că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.