Plângerea făcută la CEDO este menită să oprească în viitor proceduri abuzive de revocare a procurorilor cu funcții de conducere, a declarat, miercuri dimineață, Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA a precizat că nu a cerut despăgubiri financiare și că nu se pune problema repunerii în funcție.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

”Nu este vorba de bani, nu am solicitat plata de despăgubiri”, a precizat Kovesi.

Ea a spus că, într-o procedură în care nu era parte, nu a fost citată și nu a avut dreptul să intervină, fiindu-i aplicată o sancțiune de către Curtea Constituțională, deși această procedură nu este prevăzută.

”Este o chestiune de principiu”, a afirmat fosta șefă DNA.

”Prin această acțiune nu doresc repunerea pe funcție, nu vizează situația mea personală, repunerea pe funcție sau despăgubiri. (…) Această solicitare adresată CEDO urmărește ca această procedură abuzivă să nu mai poate fi aplicată și altor procurori cu funcții de conducere”, a adăugat ea.

Laura Codruța Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Curții Constituționale prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, plângerea fiind depusă în luna decembrie a anului trecut. Ea arată în plângerea depusă la CEDO că i-au fost încălcate mai multe drepturi.

Tudorel Toader a comentat pentru HotNews demersul Laurei Codruța Kovesi de a ataca la CEDO decizia Curții Constituționale în urma căreia a fost revocată de la șefia DNA, ministrul Justiției spunând că deciziile CCR sunt definitive de la momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că acestea nu au cale de atac. "Dar dânsa este un om liber și se poate adresa oricărei instanțe din România sau europeană", a spus Tudorel Toader.

CITEȘTE ȘI: Zegrean, despre demersul lui Kovesi: CEDO nu judecă în legalitate, ci judecă în echitate. Cererea ei nu este absurdă, a fost judecată fără judecată