Ministerul Afacerilor de Externe a precizat că România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi dintre cei ce au ajuns, recent, pe coastele Maltei, decizia fiind un "gest punctual de solidaritate”. Precizările vin după ce AFP a relatat că

Migranți din LibiaFoto: Agerpres

România, alături de alte opt țări europene, ar fi dispusă să primească o parte dintre cei 49 de migranți blocați pe navele a două ONG-uri germane, la bordul cărora situația ar fi „tensionată”.

"România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar", arată un comunicat al MAE.

Decizia reprezintă "un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranţi", mai adaugă MAE.

Potrivit MAE, ”situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen”.