Conducerea interimară a Direcției Naționale Anticorupție va fi asigurată de procurorul șef adjunct al DNA Călin Nistor, în lipsa unei propuneri din partea procurorului general Augustin Lazăr, care s-a întâlnit marți cu reprezentanții Direcției, au declarat pentru HotNews reprezentanți ai instituției.

Procurorul Calin NistorFoto: Agerpres

Conform surselor citate, la ședința cu conducerea DNA procurorul general Augustin Lazăr nu a făcut nicio propunere pentru preluarea interimatului la șefia instituției. În aceste condiții, începând de miercuri, când expiră mandatul Ancăi Jurma, interimatul DNA va fi asigurat de procurorul șef adjunct al DNA Călin Nistor, potrivit reglementărilor interne.

Procurorul general Augustin Lazăr declara marți dimineață pentru HotNews că nu se grăbește cu desemnarea unui nou interimar. "Nu ne grăbim cu interimarul. Lupta anticorupție va continua", a afirmat Lazăr.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, printr-o scrisoare transmisă CSM, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Anca Jurma a transmis, marți, în ultima zi a mandatului său de 6 luni în funcția de procuror șef al DNA, că nu s-a solidarizat și nu se va solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite și că aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. "Cred într-o justiție cu mâinile curate", spune Anca Jurma, care a anunțat cu o zi în urmă că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Ea explică și motivele deciziei sale, de a nu mai accepta un nou mandat la conducerea DNA.

Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA în iulie 2018.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o pentru funcția de procuror-șef DNA pe Adina Florea, refuzată deja o dată de către președintele Klaus Iohannis. Șeful statului anunța vineri că propunerile ministrului Justiției de numire a celor cinci procurori în funcții de conducere în Parchetul General, printre care și Adina Florea la DNA, sunt în analiza departamentului de resort al Administrației Prezidențiale.

În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizează colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni, pentru Mediafax, că ședința din data de 21 decembrie nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, astfel că procedura de verificare în cazul Adinei Florea, propusă pentru șefia DNA, nu a fost îndeplinită. Întrebată dacă în acest context retrimiterea propunerii privind Adina Florea la șefia DNA, pe 27 decembrie, de către ministrul Justiției către Klaus Iohannis, a fost făcută în deplină legalitate, Sulfina Barbu a răspuns: „Din punctul de vedere al verificărilor întocmite de CNSAS așa cum prevede legea 303/2004, nu este îndeplinită procedura de reverificare din partea CNSAS”.