Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu reacționează, printr-un comunicat remis vineri seara de MAE, la declarațiile făcute de Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţi naţionale, cu privire la președinția română a UE. Oficialul german afirmase că cea mai mare provocare a României la şefia Consiliului UE va fi redobândirea încrederii din partea statelor membre și că preşedintele Iohannis este cel care ar trebui „să stea în capul mesei” în mandatul de şase luni, nu premierul Dăncilă. „Domnul Fabritius nu are calitatea instituțională de a aprecia cine ar trebui să stea în capul mesei” și „nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință” cu privire la mandatul României, i-a transmis Meleșcanu, insistând că Guvernul român a promovat constant o politică incluzivă în ceea ce privește colaborarea instituțională și exercitarea acestui mandat.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres
  • Într-un interviu pentru RFI, Bernd Fabritius a afirmat că Guvernul României nu este deloc pregătit pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. "A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei...”, a spus oficialul german, adăugând că nu vede "o soluţie mare, în care Guvernul României ar putea să redobândească o încredere pe care s-a străduit s-o distrugă în ultimii doi-trei ani".
  • Fabritius a mai spus că, în opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui "să stea în capul mesei", în mandatul de şase luni al Președinței UE: "Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE".
  • El mai crede că "handicapul sever" al României este îndepărtarea de valorile europene.

Reacția ministrului român de externe Teodor Meleșcanu:

„Suntem surprinși de declarația domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliți în Germania.

Domnul Fabritius nu are calitatea instituțională de a aprecia „cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?”.

Nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință în ceea ce privește un proiect de țară care se dorește a fi implementat în cele mai bune condiții, cu participarea tuturor factorilor de decizie și a tuturor instituțiilor statului, conform prevederilor Constituției României.

Totodată, reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce privește colaborarea instituțională și exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă și lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească.

Eforturile instituționale angrenate în acest sens pe parcursul Președinției României la Consiliul UE au fost și se mențin orientate către obiectivele comune, mai ales promovarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene și consolidării rolului Uniunii la nivel internațional. Îmbunătățirea solidarității și coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu și un efort coordonat al tuturor actorilor relevanți în acest context.

Suntem convinși că partenerii noștri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune și la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european.”