Cea mai mare provocare a României la şefia Consiliului Uniunii Europene va fi redobândirea încrederii din partea statelor membre, a declarat la RFI Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania. În opinia acestuia, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui "să stea în capul mesei", în mandatul de şase luni, nu premierul Viorica Dăncilă. El mai crede că "handicapul sever" al României este îndepărtarea de valorile europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cea mai mare provocare va fi dobândirea încrederii că Guvernul României nu va folosi această platformă pentru punctarea de politică internă, pentru a rezolva probleme proprii interne, ci să pună tot efortul în a rezolva solicitările europene”, a declarat Bernd Fabritius.

El mai spune că Guvernul României nu este deloc pregătit pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. "A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată”, afirmă oficialul german.

Bernd Fabritius a mai spus că nu vede "o soluţie mare, în care Guvernul României ar putea să redobândească o încredere pe care s-a străduit s-o distrugă în ultimii doi-trei ani".

"Domnul ministru Ciamba, care a fost desemnat ca ministru pentru această temă, beneficiază de o încredere în acest context din partea partenerilor europeni. El este cunoscut ca un politician pragmatic. Primul pas este făcut, dar mă tem că ceilalţi colegi ai domniei sale din Guvernul României, care mulţi nici nu sunt cunoscuţi, că au fost numiţi de-abia de câteva săptămâni, de câteva luni. Eu nu văd o soluţie mare, în care Guvernul României ar putea să redobândească o încredere pe care s-a străduit s-o distrugă în ultimii doi-trei ani, acum, repede, pe ultimele sute de metri, când de fapt preşedinţia a început deja”, afirmă oficialul.

În opinia acestuia, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui "să stea în capul mesei", în mandatul de şase luni al președinței Consiliului UE: "Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE".