"Epopeea" completurilor de 5 judecători de Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum o numea președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, continuă. Joi, vor fi trase la sorți completurile de 5 pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman

HotNews.roFoto: Hotnews

Tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă va avea loc joi, la ora 10.00. Tragerea la sorți va fi făcută în ședință publică, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, după cum anunța instituția la sfârșitul anului trecut.

Dosarele repartizate în 13 decembrie completurilor de cinci judecători de la instanța supremă vor fi judecate de aceiași magistrați și în acest an, fără a mai fi făcută o nouă tragere la sorți joi, potrivit unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La unul dintre completurile de cinci judecători, mai exact la completul 2, se află și dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. De asemenea, completul 3 judecă dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat pe fond pentru mărturie mincinoasă.

Completul care judecă dosarul lui Dragnea este format din magistrații Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Acest complet a decis, în luna decembrie, să amâne pentru 21 ianuarie procesul liderului PSD.

Rămân neschimbate și completurile care judecă dosarul lui Toni Greblă, secretar general al Guvernului şi al fostului premier Victor Ponta. Și aceste procese au fost amânate pentru a doua jumătate a lunii ianuarie.

Scandalul completurilor de 5 judecători de la instanța supremă și decizii fără precedent ale instanțelor

Un scandal major din justiție în 2018 a fost legat de modul de constituire a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție,.

Problema completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, care se constituie prin tragere la sorți, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiției modificate de Parlament - cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți. După intrarea în vigoare a legii, conducerea ICCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet, mai exact completul 2, judecă procesul lui Liviu Dragnea (amânat pentru 21 ianuarie).

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Răspunsul CCR - noua lege trebuie pusă în aplicare deîndată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să organizeze altă tragere la sorți. Instanța supremă s-a conformat, dar constituirea completului a fost contestată în instanță de către Liviu Dragnea (în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman), pe motiv că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză liderului PSD, hotărând că noile completuri sunt nelegal constituite. În aceste condiții, toate procesele din decembrie, de la completurile de 5, între care și dosarul lui Dragnea, au fost suspendate.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ulterior o nouă procedură de constituire a completurilor de 5, iar în 13 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți.

În urma deciziei Curții Constituționale, mai mulți condamnați au depus contestații în anulare în cazul sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători.

Astfel, în ultimele săptămâni au obținut decizii de suspendare a executării pedepselor condamnați celebri precum fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, încarcerate în Costa Rica, foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul șef ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost puși în libertate.