Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, cere de urgență Agenției de Investigare Feroviară Română (AGIFER) investigarea cu prioritate a incidentului feroviar produs duminică în județul Hunedoara, unde au deraiat trei din cele șase vagoane ale unui tren în care se aflau aproximativ 140 de oameni. El susține că a atras atenția de mai multe ori că starea infrastructurii feroviare este urmare a lipsei finanțării de-a lungul timpului, că anual se deteriorează 320 de kilometri de cale ferată și se repară, capital, doar 16 kilometri, în limita bugetelor pe care compania le are la dispoziție.

Lucian Sova, ministrul TransporturilorFoto: Agerpres

Trei vagoane ale trenului IR 1821 București Nord - Arad, în care se aflau 140 de persoane, au deraiat, duminică, la intrarea în staţia Băiești, județul Hunedoara.

“Creșterea investițiilor pentru reabilitarea căii ferate este absolut necesară. Am atras atenția, de mai multe ori, că stare de astăzi a infrastructurii feroviare este urmare a lipsei finanțării de-a lungul timpului. În fiecare an, se deteriorează 320 de kilometri de cale ferată și se repară, capital, doar 16 kilometri, în limita bugetelor pe care compania le are la dispoziție", a fost reacția ministrului Transporturilor, Lucian Șova.

De asemenea, Șova spune, într-un comunicat de presă postat pe site-ul ministerului, că angajații CFR ar putea face mai mult - "astăzi păzesc niște macazuri, în loc să construiască, în loc să repare".

Ministrul demisionar al Transporturilor mai susține că în ultimele luni a acționat pentru găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor de pe calea ferată, astfel încât companiile feroviare să își recâștige prestigiul și competitivitatea.

"Toate ţările civilizate investesc în infrastructura de transport feroviar. Dificultățile prin care trec companiile feroviare pot fi depășite numai printr-o atitudine proactivă și prin responsabilitate și efortul comun al tuturor celor implicați", adaugă Șova.

CITEȘTE ȘI:Un tren în care se aflau aproximativ 140 de pasageri a deraiat în județul Hunedoara / O persoană a fost rănită