Președintele Klaus Iohannis i-a scris premierului Viorica Dăncilă, luni, cerându-i să îi comunice agenda fiecărei ședințe de Guvern. Solicitarea șefului statului este una fără precedent, în contextul în care Cabinetul Dăncilă ar pregăti două Ordonanțe de Urgență - una pe tema Codurilor penale și o alta privind aministia și grațierea, ultima fiind cerută de Liviu Dragnea inclusiv duminică, la ședința Consiliului Național al partidului.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Potrivit Administrației Prezidențiale, în baza prerogativelor stabilite de articolul 87 din Constituție, șeful statului i-a cerut Vioricăi Dăncilă să îi transmită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Președintele îi transmite premierului că obligația comunicării agendei ședințelor Executivului este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.

Șeful statului se află, luni și marți, la Viena, la Forumul la nivel înalt Europa-Africa.

Solicitarea președintelui Iohannis are loc în contextul în care Cabinetul Dăncilă ar pregăti două Ordonanțe de Urgență - una pe tema Codurilor penale și o alta privind aministia și grațierea, cerută de Liviu Dragnea inclusiv duminică, la ședința Consiliului Național al partidului.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la Consiliul Național PSD, într-un discurs de o oră și jumătate, că nu știe când sau cum, dar PSD - ALDE are obligația să dea o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți cei plătiți de Sorosică prin Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți - aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și cum sunt date pentru mine”, a spus liderul PSD.

Duminică seară, după ședința Consiliului Național al PSD, la care a participat, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat să răspundă la întrebările repetate ale jurnaliștilor dacă Guvernul va adopta o Ordonanță pe amnistie și grațiere, cerută chiar de liderul PSD, care a spus că partidul are obligația de a da un astfel de act normativ. Toader a evitat constant să răspundă, susținând că nu are un răspuns structurat, că reflectează sau că tema nu a fost atât de actuală ca astăzi.

Luni dimineață, Tudorel Toader le-a spus jurnaliștilor, pe care i-a chemat la minister la ora 6.30, că soluția amnistiei și grațierii reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există și alte metode legislative care pot fi adoptate.

"Dacă există alte soluții legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

De asemenea, Tudorel Toader a spus că se va consulta cu premierul Viorica Dăncilă în privința unei OUG pe codurile penale și că nu vor fi propuse două acte normative, ci unul singur care să cuprindă două mari părți - Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

PSD are gata ordonanța de urgență pentru amnistie șigrațiere, al cărei termen de adoptare este 15 ianuarie, au declarat pentruHotNews surse social-democrate. Potrivit primelor informații, grațierea va viza pedepsele de până la 10 de închisoare.

Până acum, premierul Viorica Dăncilă și ministru Justiției, Tudorel Toader, au negat doar că o ordonanță pe amnistie și grațiere va fi dată până la finalul acestui an.