​Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a primit vineri de la Patriarhul Daniel o machetă din cristal a catedralei Mânturii Neamului, "ca semn de prețuire și recunoștință pentru tot sprijinul acordat Bisericii". Numai în acest an, Primăria Capitalei a dat 45 de milioane de lei pentru catedrală, iar Gabriela Firea spune că era firesc ca Municipalitatea să aibă o contribuție financiară și nu consideră că este o cheltuială. Ea i-a transmis Patriarhului Daniel că este de fapt "o investiție în spiritualitatea poporului român, care va dăinui peste veacuri".

Firea - PatriarhFoto: basilica.ro

La ultima rectificări bugetară, din 12 decembrie, Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, suma totală dată de Municipalitate pentru catedrală în acest an ajungând la 45 de milioane de lei.

Vineri, Patriarhul Daniel i-a oferit Gabrielei Firea o machetă de cristal a Catedralei Naționale, "ca semn de prețuire și recunoștință pentru tot sprijinul acordat Bisericii până în prezent, în special la organizarea evenimentului sfințirii catedralei", scrie Basilica.

"Ajutorul pe care ni l-ați dat a fost total: din punct de vedere tehnic, logistic, practic pentru sfințire, dar și pentru zilele de pelerinaj care au urmat, inclusiv pentru hramul Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României", i-a transmis Patriarhul primarului Capitalei.

Gabriela Firea a spus pentru Radio Trinitas că nu știa motivul întâlnirii cu Patriarhul Daniel și că este un eveniment pe care nu îl va uita niciodată.

Ea a subliniat că era firesc ca Primăria Capitalei să aibă o contribuție financiară, fiind "o investiție în spiritualitatea poporului român care va dăinui peste veacuri".

"Nu consider că este o cheltuială. Este de fapt o investiție în spiritualitatea poporului român, care va dăinui peste veacuri. Este moștenirea pe care noi o lăsăm copiilor, nepoților și strănepoților noștri”, a adăugat Gabriela Firea.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie, deși lucrările nu au fost finalizate.

Patriarhia Română spunea că până la acel moment pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate. "Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare, pentru tot sprijinul acordat Bisericii". Numai în acest an, Primăria Capitalei a dat 45 de milioane de lei pentru catedrală, iar Gabriela Firea spune că era firesc ca Municipalitatea să aibă o contribuție financiară și nu consideră că este o cheltuială. Ea i-a transmis Patriarhului Daniel că este de fapt "o investiție în spiritualitatea poporului român, care va dăinui peste veacuri".

CITEȘTE ȘI:

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită. Câteva zeci de mii de oameni au asistat la ceremonii afară. Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor au contribuit financiar și vor mai contribui: Catedrala este totuși mică, în raport cu populația