Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită. Câteva zeci de mii de oameni au asistat la ceremonii afară. Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor au contribuit financiar și vor mai contribui: Catedrala este totuși mică, în raport cu populația

de M.H.     HotNews.ro
Duminică, 25 noiembrie 2018, 7:38 Actualitate | Esenţial


Catedrala Mantuirii
Foto: basilica.ro
Catedrala Mânturii Neamului, a cărei construcție nu este finalizată și pentru care s-au cheltuit până acum cel puțin 110 milioane de euro, a fost sfințită, dar ceremoniile continuă. Mii de oameni asistă la eveniment, urmărind slujba pe ecrane montate afară. La finalul slujbei de sfințire, Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit financiar pentru ridicarea edificului și celor care vor contribui în continuare, el spunând că, așa cum se vede, lucrările nu sunt gata. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că în Catedrală încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare, arătând că lăcașul "este totuși neîncăpător, în raport cu populația".

UPDATE Peste 90 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

UPDATE Ceremoniile s-au încheiat după aproximativ șase ore, iar în orele următoare credincioşii sunt aşteptaţi să se închine în altar.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că oamenii care au participat la eveniment, stând în frig ore în șir, vor primi ceai cald și un pachet.

UPDATE Patriarhul Daniel le mulțumește celor care au contribuit financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului și celor care vor mai contribui: Catedrala este totuși mică, în raport cu populația

Slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului s-a încheiat, iar la finalul acesteia Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit financiar pentru ridicarea edificului și celor care vor contribui în continuare, el spunând că, așa cum se vede, lucrările nu sunt gata. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că în Catedrală încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare, arătând că lăcașul "este totuși neîncăpător, în raport cu populația".

La finalul ceremoniei Patriarhul Daniel s-a adresat miilor de oameni adunați în fața Catedralei, mulțumindu-le celor care au ajutat financiar pentru ridicarea acestei construcții, care nu este finalizată.

"Mulțumim celor care ne-au ajutat și celor care ne vor ajuta în continuare, pentru că, așa cum se vede, mai sunt unele lucrări și trebuie pictat mozaicul. Sperăm ca peste 3 ani să revenim la sfințirea picturii Catedralei", a spus Patriarhul Daniel.

El le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au venit la sfințirea Catedralei și le-a transmis celor care nu mai pot rezista din cauza frigului să se retragă și să revină la finalul slujbelor. El a spus că lăcașul va rămâne deschis credincioșilor până joi și toată lumea va putea intra în altar.
Patriarhul Daniel a spus că acum "se poate măsura în mod realist" capacitatea catedralei, iar concluzia este că încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare, arătând că lăcașul "este totuși neîncăpător, în raport cu populația".

"Catedrala este totuși mică, în raport cu populația, cu cei care stau afara. Este neîncapătoare, dar vara vom putea oficia slujbe și afară", a afirmat Patriarhul Daniel.

UPDATE Slujba de sfințire a altarului Catedralei s-a încheiat la ora 10.30. Patriarhul Daniel a anunțat că va avea loc prima liturgie oficiată în Catedrala Mânturii Neamului.

UPDATE Slujba de sfințire a altarului Catedralei a început la ora 9.00 și este oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Daniel, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

Mii de oameni urmăresc slujba pe monitoare instalate în fața catedralei. Unii dintre ei sunt îmbrăcaţi în costume populare şi au steaguri tricolore.UPDATE Câteva mii de oameni s-au adunat deja, duminică dimineață, pe esplanada din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru slujba de sfințire a altarului lăcașului de cult.
Premierul Viorica Dăncilă a ajuns în jurul orei 08.00 la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a participa la slujbă. Ea a venit împreună cu soțul său. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunțat că nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Prima slujbă în Catedrala Mânturirii Neamului a fost oficiată sâmbătă, pentru eroii neamului românesc.
Catedrala are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, iar al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.

Catedrala Mântuirii Neamului, fără autorizație de securitate la incendiu / ISU: Constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei. Patriarhia poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentul de sfințire


Programul ceremoniilor

Începând cu ora 8.00, va fi oficiată Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Slujba de sfințire a altarului catedralei va începe duminică la ora 9.00 și va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. La finalul slujbei va fi citit Actul de sfinţire. De la ora 10.30 va avea loc Sfânta Liturghie.

La ora 13.00, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare la ieşirea din altarul Catedralei Naţionale. Racla cu moaștele Sfântului Andrei a fost adusă în România vineri de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Credincioșii vor putea urmări slujba de sfințire pe ecrane montate în fața catedralei

Credincioşii sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări pe ecrane slujba de sfinţire a altarului Catedralei Mântuirii Neamului. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali.

"Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, "zilele sfinţirii"), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit", a transmis Patriarhia.

Peste 30.000 de oameni așteptați la ceremonii. Avertismentul ISU

Peste 30.000 de oameni din toată țara sunt așteptați la ceremonii, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU București-Ilfov a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei - Arhiepiscopia Bucureștilor, prin două adrese trimise joi și vineri, că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentul de sfințire a Catedralei.

Duminică dimineață, înaintea orei 7.00, la catedrală erau deja sute de oameni, majoritea veniți din alte județe.

În prezent, construcția nu este finalizată, astfel încât nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Autorizația de securitate la incendiu este emisă de către inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarate de beneficiar, a precizat ISU.

De asemenea, instituția spune că ISU București - Ilfov a amendat constructorul Catedralei cu 10.000 de lei, pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv.

Potrivit ISU, în condițiile în care construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, Ministerul de Interne a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție, care vor acționa în zonă pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație.

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului

La acest moment, catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul "la roșu".

Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate.
"Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

Fișă tehnică

Pentru construirea catedralei Biserica a obtinut 11 hectare de teren lângă Parlament.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului Catedralei Naţionale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Patriarhul Daniel. Lucrările de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010.

Catedrala Mantuirii Neamului va avea o înălțime de 120 de metri, căt un bloc cu 30 de etaje.
- Lungimea = 126,10 m
- Lățimea (la abside) = 67,70 m
- Înălţimea = 120,00 m
- Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp
- Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp
- Aria utilă totală = 36.897,96 mp
- Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță.

La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.

La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Cele șase clopote cântăresc 33 de tone

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul "Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani şi au fost aduse în ţară în mai 2017.

Cele şase clopote cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

"În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Urmând tradiţiei creştine privind inscripţionarea clopotelor, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale – şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: <Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018>", spun reprezentanţii Patriarhiei.

Catapeteasma, unică în lumea ortodoxă

Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23 de metri lățime și 18 metri înălțime, potrivit Basilica.ro.
În total, pentru cei 400 de metri pătrați ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9494 vizualizari

 • +40 (76 voturi)    
  Da, dacă s-ar fi făcut acu' 800 de ani, da! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 8:02)

  prec [utilizator]

  Atunci ar fi fost ceva meritoriu. Dar nu în secolul XXI. Acum ar fi trebuit să facem și noi un AKH cum au austriecii. Alții vor să colonizeze spațiul iar noi vrem să ne întoarcem în Evul Mediu. Unii vor progresul, doar noi vrem regresul.
  • +16 (44 voturi)    
   Doua Akh se Pot Construi cu Argintzii (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:48)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Care ii inghite, i a cheltuit Pana Acum Marea Betoneala a Neamului
   Viata de Apoi este Mai Pretioasa vs Viata de Acum
   Abuzurile Pomohaci si Barladeanu ( ma intreb cate au scapat ne mediatizate ?) sunt Virtuti ce se intretin in, intre peretii Betonului de pe 13 Septembrie
   • -9 (25 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:01)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

    • +3 (19 voturi)    
     Sa fiu anti Bolshevici (Duminică, 25 noiembrie 2018, 19:57)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui

     Aidoma Tzie
     Nu amesteca Credinta Ortodoxa cu “Manajementu “ BOR, sunt Doua Chestiuni TOTAL diferite
     • -1 (15 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 noiembrie 2018, 6:39)

      [anonim] i-a raspuns lui un domn

      • 0 (0 voturi)    
       Crestin ortodox tata (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 14:03)

       ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui

       care nu vrea cacaturi de beton.
       Esti greu de cap de nu pricepi ?
       Ti-a zis Isus in vis sa te inchini la munti de beton si sa pupi sutane aurite si ciolane sfinte ?
       Asta ce faceti voi, aburiti de partidul satanei, se cheama idolatrie si prostie.
   • +8 (24 voturi)    
    eu am jurat ca nu intru in magaoaia aia (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:45)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    pana nu avem spitale si autostrazi.
    • +3 (17 voturi)    
     Spitalele sint problema!? (Duminică, 25 noiembrie 2018, 19:39)

     ids [utilizator] i-a raspuns lui rov

     Ai firma de constructii sau ce? Comunistii au facut spitale pt 23 de de mil; acum abia daca mai sintem 18 si tot scadem. Sintem pe locul 3 in Europa ca nr. de paturi de spital pe cap de locuitor.
     Problema e ce aparatura ai in spital si daca mai gasesti medici. Aici trebuie bagati banii.
     • -1 (9 voturi)    
      Si inca ce spitale au tras (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:40)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ids

      amicii tai comunisti, tata…
      Veneau hamericanii cu meleoanele sa se trateze in asa standarde inalte…

      Nu mai pune placa comunista, ca haraie.


      Ce au "ridicat comunistii", occidentul putred avea din sec. al XIX_lea. Mai putin lagarele si minciuna la rang de virtute.
      • +2 (6 voturi)    
       Poate sint amicii tai (Luni, 26 noiembrie 2018, 13:12)

       ids [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

       Sa va luati de mana si sa daramati biserici ca-n anii de glorie. Au mei nu sint in niciun caz.
       • 0 (0 voturi)    
        nU DARAMA NIMENI BISERICI (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 12:30)

        ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ids

        nu mai dezinforma
       • 0 (0 voturi)    
        Schimba placa iluminatule (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 12:30)

        ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ids

        nu ne darama nimeni bisericile.
        Nu era nevoie de cacatul asta de beton.
    • +4 (18 voturi)    
     In max cinci ani se va deschide acolo (Duminică, 25 noiembrie 2018, 23:32)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui rov

     Un mega image Divine Concept Store
     • +3 (5 voturi)    
      Amin (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:42)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      au deja fabrici de icoane, in care nu intri decat pe pile. Zic asta din experienta.
      Dedesubturile bisericii n-au nici in clin nici in maneca cu Hristos. Dar fix in pix ii doare, stiu ei foarte bine ca burta primeaza, si profita de idioti pe care-i conditioneaza cu amenintari neclare despre chinuri eterne si altele.
  • +24 (40 voturi)    
   110 milioane pana acum (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:04)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Cred ca inca 10 ani de acum vor pompa astia bani. In final va ajunge la vreo 200 milioane. Incredibil.
   • -3 (11 voturi)    
    incredibil (Luni, 26 noiembrie 2018, 9:51)

    Cata_ [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    cum in arena nationala s-au bagat 350 de milioane euro, atunci nu a fost nevoie de spitale (cu cine?), scoli (pt cine?) ? dar bineinteles ca stiti ce e mai bine pentru tot poporul roman
  • +21 (35 voturi)    
   NOI SUNTEM DE VINA! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:52)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Nu am vazut pe nimeni care sa protesteze sau sa dea in judecata pirmariile pentru ca toaca banii comunitatii!
   Noi si numai noi!
   In rest, orice discutie in acest moment este inutila!
   • -6 (12 voturi)    
    A protesta inseamna (Duminică, 25 noiembrie 2018, 17:14)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    ca nu mai poti oficia in bisericile ortodoxe casatorii sau botezuri. Asa cum au amenintat unii preoti pe cei care nu au mers la Referendum. Asa ca e mai bine sa taci din gura.
    Apropos de ,,sfintirea" Catedralei.
    A fost astazi o procesiune inutila. Pentru ca numai Dumnezeu sfinteste o Biserica Ortodoxa, in functie de calitatea slujbelor / declaratiilor politice a preotilor (mai nou) care au loc in Biserica.
 • +35 (61 voturi)    
  Asa iti dai seama ca inca suntem in dictatura (Duminică, 25 noiembrie 2018, 8:08)

  emil bobu [utilizator]

  Se construiesc niste cladiri monstruoase cand noi n-avem bani de scoli si spitale.

  Dar romanilor le place dictatura, fie ca e vorba de Ceausescu, Dumnezeu, sau Dragnea, romanii insista sa se inchine la cineva.
  • -15 (33 voturi)    
   ha ha ha... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:19)

   dacianus [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   dictatura lui Dumnezeu...ba tu te auzi ce spui???
  • -3 (7 voturi)    
   amuzant (Luni, 26 noiembrie 2018, 9:53)

   Cata_ [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   spitale, cu cine? scoli, pentru cine? Dar normal ca Mantarosie stie ce e bun pentru poporul roman
 • -19 (71 voturi)    
  110 mil euro (Duminică, 25 noiembrie 2018, 9:04)

  Mazeta [utilizator]

  adică echivalentul a 2 (două) aeronave F16 second hand.
  • +14 (42 voturi)    
   ! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:34)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai intra 50 de mil "ca popa", toavarase gargarist! Cu banii astia sparti pe piramida lui Danut SRL, faceai WC uri corecte la TOATE scolile din zonelele rurale care au wc ul la 100 de metri de scoala in fundul curtii si care arata ca o gaura in pamant, si patru pari cu pereti! Hai ca ti-ai mai luat 20 de copeici si pentru postarea asta... acum poti sa-ti bei vodka linistit! Удачи!
  • +12 (32 voturi)    
   Las, ca si voi, URSS (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:50)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ati poleit la Paris o cupola a unei catedrale pentru a asigura bruiajul impotriva agentiilor de speionaj, GRU are sediu in acea cupola ! Nu fa pe niznaiuu
  • +2 (28 voturi)    
   Si de 10 ori mai mult decat ajutoarele sociale (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:08)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pe care le ofera acest stat in fiecare an. Cand aud tampenia ca Romania plateste prea multe ajutoare sociale, mi se face sila. Ajutoarele sociale pentru a scoate sute de mii de copii din mizeria si saracia extreme ar trebui marite de vreo 10 ori. Cu banii de biserici, se rezolva macar partial.
   • +12 (26 voturi)    
    Activele Borului de minim 4 miliarde euro (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:27)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Impozitate ar Merita Ca Aceste Impozite sa ajunga STRICT la nevoiasi !
  • +10 (16 voturi)    
   cam 5 % din tezaurul furat de rusi (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:43)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   coliva sa va fie de el...popor hot si nemernic!
 • +29 (55 voturi)    
  Catedrala (Duminică, 25 noiembrie 2018, 9:48)

  vasile-roaita [utilizator]

  Catedrala Nesabuirii Neamului. Sau; Ce-i trebuie chelului, tichie de margaritar.
 • +34 (54 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 noiembrie 2018, 9:49)

  [anonim]

  • +11 (27 voturi)    
   Redactia Hotnews- Publicati Lista “Credinciosilor” (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:12)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Politicieni care au pastime azi acolo !

   Foarte Buna Observatia lui @Francisc1 !

   Chapeau Bas !
  • -9 (25 voturi)    
   asa.. (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:33)

   dacianus [utilizator] i-a raspuns lui

   votati bulangii
 • +17 (47 voturi)    
  Aur, aur, peste tot! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 10:14)

  Alui [utilizator]

  Initial as fi zis ca interiorul e de un orientalism si kitchism desavarsit! Insa la o evaluare mai atenta e clar vorba de palatism Strehaism ieftin!
  • +16 (30 voturi)    
   Corect, bling-bling (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:40)

   feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Ce au în comun maneliștii și popii? Aurul
 • +26 (40 voturi)    
  ISU (Duminică, 25 noiembrie 2018, 10:22)

  florinos [utilizator]

  ISU s-a sesizat doar pentru ca s-a făcut vâlvă în presă altfel nu s-ar fi deranjat să aplice legea.
  Să înțeleg că dacă un patron de restaurant își asuma responsabilitatea, acel local poate funcționa chiar si fără autorizație ISU ?
  • +1 (7 voturi)    
   ..... raspuns ..... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:34)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Raspuns: DA.
 • +6 (22 voturi)    
  ISU (Duminică, 25 noiembrie 2018, 10:22)

  florinos [utilizator]

  ISU s-a sesizat doar pentru ca s-a făcut vâlvă în presă altfel nu s-ar fi deranjat să aplice legea.
  Să înțeleg că dacă un patron de restaurant își asuma responsabilitatea, acel local poate funcționa chiar si fără autorizație ISU ?
  • +8 (24 voturi)    
   Stabilimentul se Demola fara ISU (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Iar Hantena 3 transmitea LIVE demolarea, in cazul Marii Betoneli pentru Mantuirea Neamului tehnid, practic e dificil sa demolezi atata beton
 • +23 (43 voturi)    
  pe banii fraierilor (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:00)

  Kosmos [utilizator]

  Daniel faraonul si -a facut chip cioplit pe clopotele de 32 tone ,conduci mertanuri si audi uri, detin proprietati taxe si sunt adanc infipti in politica pt a avea acces la borcanul cu miere
  • +2 (4 voturi)    
   Normal, cum altfel (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:46)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   ar "fi pacat de la Cel de Sus".
   Mai ieri zicea un mos tembel la guitz teve ca nu tre' sa se bage nimeni in trebile Bisericii, autorizatia e pentru chestiile pamantesti. E ca la bossu; fugar grusit - esti gruist, e ok, ai teve, nu esti, asta e.
 • -12 (30 voturi)    
  Chiar si 1.6km/banda autostrada pot costa mai mult (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:01)

  Mondialul [utilizator]

  La un mic search:

  "A Washington State Department of Transportation study surveyed total development
  costs for various highways and bridges.
  Costs range from $1 million (for rural highway
  widening) to $188 million per
  lane-mile(banda) (for Boston’s Big Dig)."

  http://www.vtpi.org/tca/tca0506.pdf

  http://www.wistrans.org/mrutc/files/CPLM_Final.pdf
 • +19 (43 voturi)    
  Pana la finalizare mai intra 3-400 milioane euro (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:02)

  deval [utilizator]

  in acest monstru pentru dotari si finisaje ! (Nu mai vorbesc de cheltuielile curente de intretinere.) Un monstru pe masura celui vecin , Parlamentul ! Apropierea fizica e plina si ea de simboluri reflectand o realitate grotesca !
  Nu cred ca vre-unul dintre eroi si-ar fi dorit sa fie omagiat in o asemenea opulenta sfidatoare a carei dimensiuni este invers proportionala cu credinta .
  Opulenta afisata contrazice tot ce stiam eu ca constituie esenta, spiritul , traditia, caracteristica ortodoxiei exprimate si prin aceasta constructie....Cu siguranta la viitorul recensamant o sa declar ca sunt de religie zen !
  • +7 (21 voturi)    
   Degeaba (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:25)

   feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Operatorul de interviu va bifa creștin-ortodox. Am pățit-o.
 • -19 (51 voturi)    
  pana la urma (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:15)

  cucuveauamov [utilizator]

  singura realizare din anul acesta. Prea multi bani? Prea mare Catedrala? detalii despre care nu va mai vorbi nimeni peste 100 de ani, atunci cand catedra va exista, iar cei care o contesta nu. Toate Catedralele Europei s-au construit asa, iar azi sunt vizitate de milioane de oameni.
  • +9 (33 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:08)

   [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

   • +10 (28 voturi)    
    Cinismul Beneficiarului de a Construi Betoneala (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:29)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui

    Pe Locul Cartierului Uranus arata Dispretul fata de cei, culmea Puternic Credinciosi Ortodox au fost Demolati de Bolshevism atat in Spirit cat si in Cladire...aceeasi demolatori de Biserici in Bucuresti
  • +11 (27 voturi)    
   Fadoino, alea au fost construite din prazi de (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:35)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   razboi, din dominatii coloniale, nu din suferinta neamului care se stinge ! Inca 3-4 ani cat va dura pana va fi gata va mai inghiti 3-400 milioane euro caci finisajele sunt mai costisitoare decat orice constructie la rosu.
   Foarte bine ca s-a construit una mai mare decat cea existenta , dar de ce un monstru, ca si Parlamentul ? Si apoi ce are comun hurdubaia cu ortodoxia romaneasca ? Sau pictura in mozaic cu care va fi decorat interiorul si exteriorul ? 14 lifturi, 52 000 constructie desfasurata , inalta cat un bloc de 30 etaje ...! Ce va avea comun cu Catedralele Europei ? Faptul ca e magaoaie ? Impresionant la acelea e performanta inginereasca pentru acele timpuri dar mai ales arta inclusa in ele !!!
   • 0 (2 voturi)    
    Catedralele occidentului s-au ridicat (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:50)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui deval

    cu bani din tezaurele regilor, din taxe si din donatiile populatiei.
    Sunt si astazi pline, si nu de fotbalisti sau manelisti.
    Asta chiar daca Biserica nu participa efectiv la treburile statului.
    Se pare ca popii nostri au uitat voit cuvantul acela despre cezar si Dumnezeu.
    Nevoia de bani nemunciti este mai acuta decat a fost vreodata.
  • +10 (26 voturi)    
   perversitate (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:49)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Catedrala se poate drumuri nu
   • -1 (3 voturi)    
    Pentru ce drumuri ? (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:51)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    sa nu mai putem fura ? Vor drumuri sobolanii ('vom scapa noi de acieshti shioboliani, veti viedea voi" - suiera satanicul in camase alba) - sa-si ia ctrafusele si sa mearga sa-si vanda tara pentru doi arginti in occidentul putred.
  • +8 (10 voturi)    
   doar ca romanii sunt defazati (Duminică, 25 noiembrie 2018, 19:02)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   cu aproape 1000 de ani. catedralele mari din vestul Europei au fost construite in vremurile in care ciuma bubonica facea ravagii in Europa, astazi ravagii mai fac ramasitele ciumei rosiii.
 • +21 (39 voturi)    
  Catedrala nu e mică (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:36)

  mr_mojo [utilizator]

  La fel e și vanitatea Danielului.
  • 0 (2 voturi)    
   Daca tot merge motocicleanul la abu dhabi (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:53)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   de ce nu fac un circuit de f1 in jurul catedralei ? ca bani sunt, putere democratica este si cine sa-l sfinteasca nu lipseste.
   astfel nu se va mai merge in abu dabi.
 • +22 (42 voturi)    
  Mdea... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:37)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Catedrala este prea mica in raport cu populatia??? Unde esti, Asanescule, sa-i iei de barbi si sa-i ridici in furci pe fariseii greci?
 • -20 (50 voturi)    
  Bravo! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 11:50)

  Om-bun [utilizator]

  Trebuia făcut mai demult acest sfânt sălaș, pentru memoria eroilor neamului românesc, care și-au jertfit viața pentru această Țară.
  • +16 (34 voturi)    
   N-AU NEVOIE EROII NEAMULUI... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:58)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Om-bun

   De porcaria asta!
   Pacat de viata care si-au piedut-o pentru o tara care devine pe zi ce trece, o mizerie!
  • +3 (7 voturi)    
   hei piramida, pira, piramida (Luni, 26 noiembrie 2018, 7:57)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Om-bun

   faraonul Daniel: "vai, dar nu e pt noi, e pt eroii neamului"
 • +13 (37 voturi)    
  Păcat! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:01)

  asavreau [utilizator]

  Aș fi vrut ca BOR,beneficiar al Catedralei să fie capabil să unească neamul,adică să invite toate cultele din România și BOR ca religie a populației majoritare să unească neamul românesc.Ca să putem fi puternici trebuie să recunoaștem că neamul românesc înseamnă toate cultele și toate religiile și că toate au contribuit și contribuie la propășire.Izolaționismul și naționalismul nu au făcut bine României.
  • +9 (29 voturi)    
   Holinesdeniel are Agenda de punctat cu URSS (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:54)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Anul trecut a fost la work shop in Curtea lui Kiril de URSS, acolo s au ticluit Tradarile Romaniei ce poate vor veni
  • +7 (21 voturi)    
   Basca ca banii de la buget provin si din taxele (Duminică, 25 noiembrie 2018, 15:11)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   celorlalte culte ! Ca sa nu mai vorbesc ca si din banii ateilor.
   Niciodata, nici macar dupa 1989 ortodoxia nu a dat tonul apropirii -in credinta- a cultelor .
   Acum, cu ocazia centenarului, nu grecoteiul trebuia sa fie invitat de onoare ci clerul greco-catolic dar si cel al tuturor celorlalte culte !!!!!!Clerul majoritar este la nivelul de intelegere , toleranta al majoritatii politice....
 • +10 (26 voturi)    
  fatarnicia popo-politruca nelimitata (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:19)

  Antenistontel [utilizator]

  in timpul slujbei, bagata tam-nisam pe toate posturile, un popalau behaia urmatoarea fraza:
  ”este mai usor sa treaca o camila prin urechea acului, decat sa intre un bogat in Imparatia lui Dumnezeu”!
  sa inteleg ca au interzis la intrarea in rai toti bor-atii si psdacii?!
  • +8 (20 voturi)    
   popalaul a consumat (Duminică, 25 noiembrie 2018, 16:10)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   etnobotanice. Toti cei din interior - invitatii si asazisa elita a preotilor - sunt cam putrezi de bogati. Pe ei ii doare fix in pix daca intra sau nu in acea imparatie. Burdihanul si conturile sa fie pline.
 • -8 (26 voturi)    
  de nimic nu-i (Duminică, 25 noiembrie 2018, 12:27)

  doz2018 [utilizator]

  deranjat sarsaila in afara de biserica...stie el de ce :)))
  Iar ucenici are destui , scolarizati cu rabdare si...gratuit.
  • +7 (23 voturi)    
   Biserica are anual 4-5 milioane euro profit ! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:48)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   De ce nu va mantuiti si pe banii vostrii ? Adica din moaste, pradaciuni .....Macar o parte din suma sa fi venit de la voi, de la credinciosi . Sau aveti mana de popa ? Stiti doar sa luati........
   • +6 (20 voturi)    
    Asta ii profitul inregistrat la ANAF (Duminică, 25 noiembrie 2018, 16:06)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui deval

    Din vanzarea de candele si alte chinezarii...insa activitatile comerciale ale activelor borului , active usor de evaluat la minim 4 miliarde de euro...acolo...cum se spune in folclor: din suta, se face mie !
 • +7 (25 voturi)    
  bun, cati pagani o sa crestinati in 2019? (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:04)

  hopsinoi [utilizator]

  care sunt obiectivele numarabile ala BOR?
  acum vrem rezultate!
  • +6 (24 voturi)    
   Alaturarea la BOR de BOrusa a URSS (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Este Principalul Obiectiv
 • +22 (30 voturi)    
  il vrem pe Daniel la ministerul transporturilor (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:09)

  hopsinoi [utilizator]

  noi vedem un adevarat talent, Daniel trebuie sa preia constructia de autostrazi in Romania.

  Dorim ca Daniel sa inceapa (pt ca va si termina in timp record) AUTOSTRADA mantuirii neamului.
  • +8 (20 voturi)    
   Da (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:26)

   feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Highway to Hell
   • -1 (1 vot)    
    Chris Isaak nu are nume (Luni, 26 noiembrie 2018, 11:01)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

    prea crestin pentru inaltele fete ale ortodoxiei.
    In schimb casele lor sunt la inaltimea sperantelor.
    Mai ales in urss.
  • -1 (19 voturi)    
   pai nu este normal... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:28)

   dacianus [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Daniel conduce biserica el face biserici,cine conduce transporturile face autostrazi
 • +18 (34 voturi)    
  Catedrala de Neam Prost (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:40)

  anonimicus [utilizator]

  Si clopotele sunt prea mici, si aurul prea putin, si limuzinele prea stramte ...
 • -13 (35 voturi)    
  Ha , ha , ha ! Turbeaza ATEIMEA (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:40)

  Intermezzo [utilizator]

  Toti o ţin ca gaia maţul că cu acei bani s-ar fi putut face spitale sau autostrazi . Pai stă o jumatate de miliard de Euro de la UE neatins fiindca PSD-imea si ALD-imea nu este interesata de ei . Pentru ca nu poate fura de acolo nici macar un cent . Asa ca iata de ce nu avem spitale si autostrazi . E clar , da ? S-a lamurit toata lumea , da ? In rest , hai sa stabilim un criteriu de evaluare : daca de acum inainte Catedrala va fi plina de credinciosi inseamna ca era nevoie de ea . Adica , de ce pentru iubitorii de fotbal se pot construi stadioane - cu aceiasi bani deturnati de la spitale si autostrazi - iar pentru credinciosii ortodocsi nu se poate construi o Catedrala ? Mai ales ca ea a fost visul lui Carol I , nu visul lui Daniel . Daniel doar s-a zbatut sa se materializeze visul lui Carol I , si uite ca i-a reusit . In genunchi , atei ! Rugati-va lui Dumnezeu sa va aduca pe calea cea dreapta . Pun eu o vorba buna pentru voi . Doua puncte D .
  • +8 (18 voturi)    
   de la un ateu.. (Duminică, 25 noiembrie 2018, 17:24)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   de peste ocean , care nu a turbat , nu turbeaza si nici nu va turba din cauza mocirlei umane din ro ( pe care parasit o de 30 de ani ) , primeste citeva placute nord-americane...care sa ti tina de foame acum in perioada postului...si dupa...
   • -9 (15 voturi)    
    Zici c-ai parasit mocirla din ROU ? (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:41)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

    Pai inseamna ca inca ii mai duci dorul daca tot cu ochii intorsi spre ea stai si-ti serveste drept hrana spirituala . Iar daca ai ajuns sa oferi placute americane inseamna ca asta ai primit si tu cind ai ajuns pe meleagurile acelea si nimic altceva . Pina una , alta , confirmi ce am declarat eu despre ateime dar cu citeva injectii antirabice se rezolva .
  • +6 (10 voturi)    
   Habar nuai sa pui punctele baietzal. (Duminică, 25 noiembrie 2018, 17:50)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   De fapt toate semnele de punctuatie. Esti cam analfabeti asa, numa' bun pt CLSfinte.
   • -5 (11 voturi)    
    Hai ca ma faci sa mor de ris (Duminică, 25 noiembrie 2018, 19:22)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    Pai uita-te cum scrii tu . Ce-i aia "nuai "? Cum pot fi eu , care sunt unul singur , "analfabeti "? Sfatul meu : mai mergi la scoala si mai fa doua clase . Ca sa ai macar patru .
  • +7 (9 voturi)    
   diferente (Duminică, 25 noiembrie 2018, 20:03)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Stadioanele, spitalele, autostrazile etc, sunt ale statului/oamenilor.
   catedrala mantuirii neamului prost este un alt punct de lucru proprietate al sc borsrl.

   f off cu punctajul emanat de corporatie
   • -7 (11 voturi)    
    Acuma degeaba spumegi (Duminică, 25 noiembrie 2018, 22:01)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Fiindca de construit catedrala s-a construit . Asa cum s-a construit si Crucea Eroilor de pe Caraiman sau Mausoleele de la Marasesti si Mateias . Cu proprietatea insa ai dat-o in bara fiindca n-are cum sa fie a Bisericii din moment ce grosul cheltuielilor provin de la buget . Iar popularitatea ei , care va exploda , o va face mult mai faimoasa decit orice autostrada sau stadion . Nu crezi ? Vino la Pasti la Catedrala . Dupa aia o sa vezi problema cu alti ochi .
    • +6 (10 voturi)    
     nu prea gandesti, nu? (Luni, 26 noiembrie 2018, 1:12)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

     ESTE a BORSRL. Inclusiv terenul a fost DAT moca de catre stat. Banii sunt CADOU, asa, ca pentru niste voturi TURMA votanta, care nu stie nici macar ce "apara", ci doar ce i se spune ca trebuie sa stie si sa spuna pe negandite.

     Prin ce ai scris, esti cel mai bun exemplu de exemplar :D
 • +9 (25 voturi)    
  Daca catedrala e mica in raport cu populatia (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:41)

  Alui [utilizator]

  Cum de costurile sunt acoperite de stat? De ce nu a platit pentru ea populatia interesata.
  Daca as ajunge la putere vreodata, as recupera banii statului as confisca catedrala si as vinde-o pe bucati.
  Sper ca pe viitor sa se intample asta!
  • -5 (29 voturi)    
   Ia garanteaza-ne tu ceva (Duminică, 25 noiembrie 2018, 15:18)

   Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Ce ? Ca si stadioanele vor fi construite tot numai din banii celor interesati de fotbal . Si ca dupa ce ajungi la putere le dai banii inapoi celor pe care nu-i intereseza stadioanele si fotbalul , dar care au contribuit la ele fara sa fie intrebati . Am zis fotbal fiindca alte manifestari pe stadioane sunt absolut sporadice si neconcludente .
   • +4 (20 voturi)    
    @altiro te a delegat Duminica ? (Duminică, 25 noiembrie 2018, 15:45)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

    El revine luni p acilea ?
    • -5 (9 voturi)    
     .... evident ..... (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:48)

     cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Evident, adevarul deranjeaza.
   • +4 (10 voturi)    
    Prost exemplu! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 20:39)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

    Si stadioanele ar trebui construite de privati, asta se intampla in lumea civilizata.
    Dar oricum, daca sunt construite de stat, stadioanele raman in proprietatea statului, bisericile si catedralele, nu! La intrarea pe stadion, se plateste, iar banii ii ia proprietarul, adica statul. Deci statul isi recupereaza banii din stadioane macar partial. Din biserici, nu!
 • +10 (28 voturi)    
  Cateva observatii (Duminică, 25 noiembrie 2018, 13:43)

  Ecce_Homo [utilizator]

  1. Zeci de participanti au avut nevoie de asistenta medicala. De ce? Nu s-au rugat suficient? N-au facut crucea cum trebuie?

  2. Prea multi bani pentru o constructie atat de urata sau cel putin nepotrivita pentru secolul in care traim. Cred ca se putea face un proiect mult mai elegant, mai adaptat prezentului.

  3. Cunosc din surse sigure, nu doar din articolele publicate in ultima vreme pe net, ca acum 2-3 ani multi muncitori au lucrat acolo fara contract de munca. Au plecat de la firmele la care lucrau cu acte in regula, s-au dus pe santierul catedralii atrasi de promisiunea unui salariu mai mare si dupa 2-3 luni s-au intors la vechiul angajator pentru ca nu aveau CIM si nici nu isi puteau lua retete de la medic.

  4. Cum adica e prea mica fata de populatia tarii? Populatia tarii cuprinde si catolici, greco-ortodocsi, islamici, penticostali, ortodocsi rusi, adventisti si atei. Ce legatura are numarul de oameni? Pai sa faca una in China, de exemplu, daca lui Dani' nu ii ajunge asta!
 • +7 (21 voturi)    
  Daca e prea mica mai facem vreo doua, ca (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:19)

  ilex2013 [utilizator]

  si asa nu mai avem ce face cu banii prostilor care platesc impozite .Avem di tati si spitale si autostrazi numai catedralele ne lipseau...
 • +17 (33 voturi)    
  Observatie (Duminică, 25 noiembrie 2018, 14:39)

  Werwolf1 [utilizator]

  Pentru toti "credinciosii" care se inflameaza atunci cand lumea isi manifesta nemultumirea vis-a- vis de constructia respectiva : Credinta nu inseamna sa mergi la biserica duminica , nu inseamna pupatul mainii popii si nici construirea de catedrale -bunker . Mai zicea unul p-aci ca in sfarsit s-a facut ceva intru pomenirea eroilor . Ce are sula cu prefectura ? Eroii tarii nu au fost numai ortodocsi in primul rand , apoi exista cimitire militare in paragina unde chiar odihnesc eroii nostri si de care nimanui nu ii pasa . Credeti ca o sa ne mearga mai bine cu catedrala asta ? Lu' Tanti Maria din Radauti o sa ii se schimbe viata la 81 de ani pentru ca s-a ridicat un edificiu pe care nici macar nu o sa ajunga in Bucuresti sa il vada ? Sau un copil de pe langa Craiova (sa zicem ) va face mai putine minute iarna pe jos in drum spre scoala ? Va merge mai fericit la veceul din curte sa isi faca nevoile sau va aparea in satul lui un dispensar curat si echipat drept multumire al lui Dumnezeu ca am facut un bunker intr-un oras sufocat de mizerie ? Daca asta e credinta , atunci mi se pare corect sa ne jupoaie sfintii parinti ca pe iepuri ,si la nunta ,si la botez , si la ingropaciune . Pentru ca si credinta si sufleul sunt pe bani ,nu ?
 • +11 (23 voturi)    
  Prin 1920 ministrii cultelor au cedat cei 4 (Duminică, 25 noiembrie 2018, 15:17)

  deval [utilizator]

  milioane de lei imprumutati in scopul construirii Catredalei mantuirii , pentru constructia a 132 scoli , paganilor !! Pana si credinta o simulati ........Tot ei au decis ca se va construi Catedrala din subscriptie publica !
  • +5 (9 voturi)    
   :)))) (Duminică, 25 noiembrie 2018, 20:07)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui deval

   1. imprumutati :D
   2. subscripte publica? total de acord, nu 120 meleoane iuro obtinuti prin santaj electoral pentru ca turma votanta. Daca se finanta din subscriptie publica privata, nu ajungeau nici de schite si planuri, banii adunati.

   credinta in betoane a ceo daniel nu e simulata, e reala
  • -1 (1 vot)    
   Prin 1950 aia putrezeau (Luni, 26 noiembrie 2018, 11:15)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui deval

   in temnitele noii puteri democratice - democratice, asa cum e si acuma.
   Se va repeta istoria ?
   Visul diavolului e sa se poata afurisi si infiera dusmanii lui chiar in interiorul bisericii - desigur, pastorita de el.
 • +6 (20 voturi)    
  ! (Duminică, 25 noiembrie 2018, 16:03)

  chiuaua [utilizator]

  Citez:
  Catedrala este totuși mică, în raport cu populația...
  Deja s-au gandit la inca una ?
 • +8 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 noiembrie 2018, 16:36)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  catedrala neamului sau națională (Duminică, 25 noiembrie 2018, 18:06)

  Mihaly [utilizator]

  M-a iritat faptul că denumirea catedralei a devenit „națională”, adică BOR amestecă (vezi predica Preafericitului Daniel) într-un mod nemeritat și tiranic identitatea națională cu cea ortodoxă, ceea ce este neadevărat și inadecvat istoric și democratic. Această denumire este în contrast cu „mântuirea neamului”, căci neamul românesc nu e același lucru cu națiunea română. Cine nu sesizează diferența exclude minoritățile confesionale din națiune, exclude Biserica Unită cu Roma (recunoscută ca biserică națională în Constituția din 1923), Biserica Romano-Catolică (care face subiectul Concordatului cu Vaticanul, după modelul celui încheiat de Franța lui Napoleon I în 1802, prin care se stipula că „majoritatea francezilor este catolică”, dar că națiunea franceză nu este catolică ci cu o diversitate religioasă), ca și celelalte confesiuni (islamică, mozaică), culte, biserici (protestante, neo-protestante).
  Poate că s-ar fi „dres busuiocul” dacă această catedrală ar fi completată cu altare ale diverselor culte din România (un fel de Panteon antic roman).
  Numai că națiunea, născută în lumea modernă, are caracter laic, nu religios, adică include o comunitate care are niște elemente simbolice comune. Națiunea română se distinge prin romanitate, latinitate, Mihai Viteazul, Cuza-Vodă, întregirea din 1918, răscrucea Occidentului cu Orientul, dar mai ales prin dorința de a rămâne împreună într-un stat-național: România.
  Atunci când religia depășește granița statului laic (care privește cu egală distanță toate cultele, fără să aibă parti-pris-uri) sunt discriminate minoritățile, cele confesionale, dar nu numai. Și acesta este primul pas spre excludere și celelalte rele care conduc la regimuri politice dictatoriale și la epurare etnică.
  Rog BOR să înțeleagă implicațiile periculoase ale denumirii de „Catedrală națională” asupra națiunii române și să se detașeze de amestecul în politică.
  • +2 (4 voturi)    
   Asa se judeca realitatea in America. (Luni, 26 noiembrie 2018, 9:33)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Mihaly

   In Romania asa ceva se petrece numai in rapoartele lui Dancila catre comisia europeana cu privire la raportul dintre religii.
   • -1 (1 vot)    
    Corectam (Luni, 26 noiembrie 2018, 11:20)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    rapoartele domnului presedinte Liviu Dragnea.
    Poate ca, mai nou, doamna premier le-nvata pe de rost, intre doua gafaituri.
    La sfarsitul cartii Ferma Animalelor nu sta scris cum scapi de porci. Probabil nu scapi niciodata.
 • +7 (13 voturi)    
  Biserica (Luni, 26 noiembrie 2018, 4:23)

  raducutu [utilizator]

  Biserica ortodoxa este cea mai mare plaga a societatii romane moderne, impreuna cu ciuma rosie...lacomia este la putere, coruptia si abuzul sunt ordinea zilei...nu s-a sfintit o cladire astazi ci s-a confirmat inceputul unei noi epoci de manipulare, inselatorie si praduiala din partea bisericii ce va fi dusa la o noua extrema...
  • -1 (1 vot)    
   Cu dibacie lucreaza diavolul (Luni, 26 noiembrie 2018, 11:23)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui raducutu

   chiar daca este prost in asemenea hal incat si un copil il poate prosti.
   Copiii vad jocurile celor rai, si ori le copiaza ori le combat - depinde de parinti.
   Biserica asta va fi folosita ca arma politica si sociala, chiar daca diavolului betonul ii este inutil. Eventual il va darama la nevoie ca sa mai piarda niste suflete.
   Ieri zicea un nebun la guitz teve ca amenzile n-au treaba cu biserica. Oripilat, strangandu-mi-se inima de nervi, o auzeam pe "crainicuta" aia blonda cum infiera amenzile date catedralei.
   Oare sunt astia oameni ?
 • -1 (3 voturi)    
  "Lipsesc un heliport (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:34)

  ruskimushki [utilizator]

  un port, un aeroport, o gara, niscai balcoane de unde sa privesti bulevardele secolului al XXI-lea, o gradina botanica, sere, parcari, toate trebuiesc la Casa Domnului, ca niste alesi ai Lui pe pamant ce suntem, din mila Lui. De ar fi oamenii mai buni, si si-ar deschide mai des punga…"
  "Sigur am vorbit, se va vorbi, am discutat, n-am discutat, nu stiu, ba stiu, raliu la abu dhabi, sigur, tel avivi, mutarea ambasadei, sigur, se vor gasi, s-au gasit bani, nu stiu, colegii stiu, am vorbit, se va vorbi, cex, nu cex"

  Aproape este sfarsitul, ma rog, in fata tampeniei generalizate tot mai multi o taie, restul raman pe gulagurile patriei sa creasca roscove si incredere in guvernele alese democratic din 1944 incoace.
 • 0 (4 voturi)    
  Nu ma mira (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:36)

  ruskimushki [utilizator]

  sa vad atata beton si prost gust, e o megalomanie ceausista. Tara-i plina de biserici capodopere, care cu timpul se vor darama din lipsa de interes voita si din prostie, prea lesne contopite la romanashi.
 • -1 (3 voturi)    
  Duamna Firea va fi oare (Luni, 26 noiembrie 2018, 10:37)

  ruskimushki [utilizator]

  declarata dusman al Bisericii, acum ca a cazut in dizgratie ? O vor mai salva ditai crucifixul de la gat si icoanele din casa ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by