Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, susține că o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale este necesară și nu reprezintă "un lucru rău". Dan mai spune că decizia privind adoptarea unui astfel de act normativ este una politică.

Carmen DanFoto: mai.gov.ro

"Așa cum știți, a fost o decizie politică, o decizie care la momentul acela, așa cum a anunțat și prim-ministrul României, a fost asumată de Guvern. Vom vedea în continuare, tehnic, dacă vom putea merge mai departe pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Eu cred că este necesar și cred că o Ordonanță de Urgență pe articolele care au fost declarate constituționale nu e un lucru rău. Sunt în lucru la tehnicieni și vă asigur că va fi luată cea mai corectă decizie", a declarat, vineri, Carmen Dan, citată de Mediafax.

În ceea ce privește o decizie privind amnistia și grațierea înainte de Anul Nou, Carmen Dan a susținut că nu s-a discutat despre subiect.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că ordonanța de urgență pe Codurile Penale este necesară pe motiv că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene. Toader a invocat o decizie a Curții Constituționale în acest sens, precizând, totodată, că decizia care se referă la imposibilitatea modificării prin OUG a unei legi aflate în Parlament nu se aplică, deoarece de această dată "Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri”.

Ministrul Justiției a declarat joi că modificarea codurilor penale a venit ca o consecință a unor decizii ale Curții Constituționale, dar și a transpunerii în legislație a unor directive europene.

Președintele Klaus Iohannis spune că Guvernul nu are cum să adopte o Ordonanță de Urgență privind Codurile penale, pentru că "pur și simplu nu se poate", nu este constituțional ca Executivul să legifereze prin Ordonanță pe un proiect care este în Parlament.