Președintele Klaus Iohannis spune că Guvernul nu are cum să adopte o Ordonanță de Urgență privind Codurile penale, pentru că "pur și simplu nu se poate", nu este constituțional ca Executivul să legifereze prin Ordonanță pe un proiect care este în Parlament.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

"O Ordonanță de Urgență pe Codurile penale pur și simplu nu se poate. Pur și simplu nu e constituțional. Guvernul nu poate legifera prin Ordonanță pe o speță care este în Parlament. Deci explicația este simplă - pur si simplu nu se poate", a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles la reuniunea Consiliului European.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că ordonanța de urgență pe Codurile Penale este necesară pe motiv că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene. Toader a invocat o decizie a Curții Constituționale în acest sens, precizând, totodată, că decizia care se referă la imposibilitatea modificării prin OUG a unei legi aflate în Parlament nu se aplică, deoarece de această dată "Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri”.

Ministrul Justiției a declarat joi că modificarea codurilor penale a venit ca o consecință a unor decizii ale Curții Constituționale, dar și a transpunerii în legislație a unor directive europene. "Legiuitorul trebuie să modifice codurile în 45 de zile în raport cu deciziile CCR, ceea ce nu s-a făcut. Doi, riscăm intrarea în infringement pentru netranspunerea directivelor. (...) Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi", a spus Toader.

Cât privește intervenția prin OUG, Toader a susținut că aceasta este în acord cu deciziile CCR.

"Unii spun ceea ce știu, alții știu ceea ce spun. Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educației, trecuse de Camera Deputaților și urma votul final la Senat. În momentul acela, Guvernul a venit și a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală. Astăzi, dacă vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare”, a spus Toader.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constituționale. Ea a spus că a fost un vot privind "oportunitatea" acestei ordonanțe și că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe Codurile penale ar înseamna un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pentru că din momentul în care Parlamentul a început dezbaterea pe un act normativ, nu i-l mai poate lua nimeni, a declarat pentru HotNews fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El afirmă categoric că Executivul nu poate modifica prin Ordonanță o lege aflată deja în dezbatere în Parlament, existând și o decizie în acest sens a Curții Constituționale.

CITEȘTE ȘI:Zegrean: Nu există niciun argument pentru o ordonanță de urgență pe codurile penale, e doar voința lor / Guvernul nu poate modifica o lege aflată deja în dezbatere în Parlament