Curtea de Apel din Bucureşti a respins vineri solicitarea autorităților de la Ankara de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya. El a declarat pentru HotNews că aștepta o astfel de decizie, prin care România a dovedit că este cu adevărat un stat membru al Uniunii Europene.
Instanța trebuia să ia o decizie pe 6 decembrie în privința solicitării Ministerului de Externe de la Ankara, dar a amânat cauza pentru astăzi, când solicitarea de extrădare a fost respinsă de Curtea de Apel București.
Decizia nu este însă definitivă.
Jurnalistul turc a declarat pentru HotNews că aștepta o astfel de decizie, prin care România a dovedit că este cu adevărat un stat membru al Uniunii Europene.
"Sunt foarte bucuros, justiția a făcut dreptate. Oricum, eu credeam că România se comportă ca un stat din Uniunea Europeană și așteptam această decizie. În acestă perioadă, colegii mei și ONG-urile au depus un efort foarte mare, am văzut o solidaritate mare din partea colegilor mei. Vreau să mulțumesc tuturor ziariștilor, ONG-urilor, parlamentarilor și poporului român, care au arătat solidaritate. Am simțit că România este un stat membru al Uniunii Europene din toate punctele de vedere", a afirmat jurnalistul turc, după decizia Curții de Apel București.
Jurnalistul turc Kamil Demirkaya declara, săptămâna trecută, că dacă va fi extrădat, cu siguranță va fi arestat și "torturat".
Ministrul Justiției a declarat săptămâna trecută că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc.
Președintele Klaus Iohannis a spus, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă în 5 decembrie, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său.
Turcia va demara noi demersuri în străinătate care vor viza finanțarea suporterilor clericului Fethullah Gulen, a declarat, joi, Tayyip Erdogan, în cadrul unui discurs ținut la Ankara.
Nu i s-a facut omului nici o favoare .
O decizie diferita ar fi reprezentat o incalcare flagranta a statului de drept si a drepturilor omului.
In Moldova a fost vinduti cetateni turci PENTRU RENOVARE DE CLADIRI
"sediul Administrației Prezidențiale, care a avut mult de suferit urmare a evenimentelor din aprilie 2009, a fost reconstruit cu un ajutor financiar nerambursabil din partea Turciei."
Sunt convins că nu numai adevărații / vechii liberali (NU și cei infestați nociv de PDL-iști băsescieni) se vor bucura sincer de această hotărâre judecătorească, ci și mulți, foarte mulți alți români !
"infestați nociv de PDL-iști băsescieni" - ce mai e si asta ?
Darcnea uraste napraznic jurnalistii independent, care spun adevarul , si care crtica regimurile corupte sau autoritare!
Daddy va face tot posibilul ca sa il trimita pe jurnalistul turc la tortura si la moarte!
Presedintele Erdogan, ales in conditii de maxima presiune asupra presei, opozitiei si de propaganda pro-islamica, si-a propus succesul unei Turcii "neo-otomane", un fel de renastere a influentei fostului Imperiu Otoman, folosind metode si instrumente asemanatoare cu cele utilizate de Putin pentru crearea unei "Rusii Noi".
Opozitia e haituita juridic, apropiati ai Puterii controleaza sectoare cheie in economie, tari vecine sunt invadate pt a crea zone de "conflict inghetat", se amplifica infiltrarea si controlul comunitatilor turce din strainatate (se pune accent pe Balcani si Germania).
Oficial, Romania considera Turcia un partener strategic (aliat NATO la M.Neagra) dat fiind ca pe termen lung Ankara nu poate ajunge decat la conflict cu Rusia in aceasta regiune (M.Neagra-Caucaz-Orientul Mijlociu).
Minoritatea turco-tatara de la noi are deocamdata un comportament corect si loial statului nostru, nu exista relatii de genul celor pe care Ungaria sovina si putinizata a lui Orban Viktor le-a instaurat cu vasalii separatisti din UDMR.
Decizia justiei romane, dupa ce a fost abandonat si proiectul acelei mega-moschei din Bucuresti, e un raspuns chiar prea politicos la ceea ce Turcia a facut cu mult tupeu in RM (fortarea extradarii unor opozanti turci de la Chisinau prin amenintarea cu sustinerea separatismului gagauzilor, turcofoni crestinati).
Vom avea probleme cu acest regim turc islamo-nationalist, e o combinatie toxica care s-a revelat genocidara acum 100 ani contra armenilor si incearca acelasi lucru cu kurzii (protejati cu greu de USA).
Turcia nu are ce cauta in UE, probabil nici in NATO (profita de o aderare de pe vremea razboiului "rece") si nici nu mai este o democratie.
Curaj dlui Demirkaya!
Nu poti ajunge terestru in Iran, Irak, Siria, Israel, Egipt, Arabia Saudita, Oman sau Yemen fara sa o iei prin Turcia. Toti TIR-isti europeni care duc sau aduc marfa din aceste tari, prin Turcia trec.
In al doile rand Turcia e cel mai important nod din transportul aerian catre Orient....toate cursele care merg spre Orient fac escala in Turcia (Istanbul).
In al treilea rand Turcia este un ghimpe in coasta Rusiei, la granita cu Georgia, Armenia si Azeirbajan. Acesta e si motivul ptr care a fost primita in Nato in 1952. La intrarea in Nato Turcia era o tara de mana a treia, saraca si cu mentalitati de ev mediu. Americanii au primit-o imediat ptr a aduce aici bombe atomice si a face baze Nato, ridicand imediat Turcia din punct de vedere economic.
Cucerirea Constantinopolului de turci in 1453 a fost cel mai mare castig pentru lumea islamului, si cea mai mare pierdere pentru noi. Daca nu ar fi fost cucerit, astazi aceste rute ar fi apartinut unei tari crestine, si nu ar mai fi fost atatea tensiuni ptr ca asa vrea sultanul.
Sper sa nu se culce pe-o ureche si sa-si caute un loc sigur in lume. Aici nu este in siguranta.