Cererea autorităților din Turcia de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaye care conduce în România ziarul Zaman va fi judecată vineri de Curtea de Apel București.

Kamil DemirkayaFoto: Hotnews

Instanța trebuia să ia o decizie pe 6 decemrbie în privința solicităii ministerului de externe de la Ankara, dar a amânat cauza pentru 14 decembrie, până astăzi urmând să fie traduse din limba turcă mai multe documente necesare dosarului, a declarat pentru HotNews Necdet Celik, fost jurnalist la Zaman Romania.

Jurnalistul turc a declarat, joia trecută, că dacă va fi extrădat cu siguranță va fi arestat și "torturat".

Turcia va demara noi demersuri în străinătate care vor viza finanțarea suporterilor clericului Fethullah Gulen, a declarat, joi, Tayyip Erdogan, în cadrul unui discurs ținut la Ankara.

Ministrul Justiției a declarat săptămâna trecută că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc.

Președintele Klaus Iohannis a spus, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercurea trecută, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său.