Compania Hexi Pharma, acuzată că a livrat dezinfectanți diluați pentru sute de spitale, a fost trimisă în judecată luni de procurorii DNA pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9,55 de milioane de lei.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

În urma unei anchete care a durat aproape doi ani, DNA anunță că a trimis în judecată Hexi Pharma pentru evaziune fiscală în formă continuată, în timp ce fostul director al firmei, Miron Victor Panaitescu, administrator al mai multor firme, și Erdei Attila au fost trimiși în judecată pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În cazul directorului general al firmei, Flori Dinu, și al Ulianei Ochinciuc, fosta soție a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, procurorii au dispus clasarea. De asemenea, DNA a decis clasarea și pentru CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2016, Hexi Pharma a trecut în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale, pentru a diminua impozitul pe profit datorat bugetului de stat și pentru deducerea ilegală a TVA de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate).

În același context, în vara anului 2012, Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL șase facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 de lei, plus TVA aferentă de 57.214 de lei. Prin aceste demersuri, Hexi Pharma CO S.R.L. a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei - 366.694,4 lei impozit pe profit și 550.044,6 lei taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

Procurorii DNA spun că în perioada iulie 2013 - decembrie 2015 Miron Panaitescu l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma Dan Condrea să ascundă originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 de euro și 9.875.717,45 de lei, obținute de Condrea prin delapidare.

În acest sens, între societățile administrate de Panaitescu și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost retrase în numerar de Dan Condrea.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Procurorii au instituit sechestru pe mai multor bunuri ale Hexi Pharma și ale unor persoane fizice și juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În martie 2017, Procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis în judecată dosarul Hexi Pharma, în care firma lui Dan Condrea este acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

"În perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă”, arată procurorii.

CITEȘTE ȘI:

Dosarul Hexi Pharma: Angajații lui Dan Condrea spun cum testau dezinfectanții