​Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Gheorghe-Nucu Marin, cel care s-a aflat la comanda ministerului la protestul din 10 august, a fost promovat, vineri, de președintele Klaus Iohannis, fiindu-i acordat gradul de general de brigadă cu o stea, informează Mediafax.

Interventie a Jandarmerie la protestul DiasporeiFoto: Agerpres

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea colonelului Gheorghe-Nucu Marin din Ministerul de Interne. Colonelul Nucu Marin este cel care s-a aflat, în noaptea protestului din 10 august, la conducerea MAI.

Secretarul de stat a fost chemat de procurori, în urmă cu câteva luni, pentru a fi audiat în calitate de martor.

"Am observat ce se întâmplă, dar nu pot să spun că au venit informaţii pe baza cărora la minister s-au luat nişte decizii. În piaţă au fost oameni care răspundeau de misiune. Nu aş putea să vă spun (dacă prefectul a fost în piaţă -n.r.). (...) Nu e vorba de clasificarea unor probe, sunt nişte informaţii care ele provin din documente clasificate şi atunci se va lua măsura declasificării la solicitarea Parchetului cu acordul celor care au furnizat documente. Cele mai bune informaţii se pot da de la Jandarmerie, nu de la nivelul ministerului, cele mai corecte şi precise. (...) Ministerul nu are rol activ, noi suntem la minister să putem să punem la dispoziţie în funcţie de nevoile din teren ce anune au nevoie. Dacă degenera situaţia, lua o altă amploare trebuie luate alt tip de măsuri. Decizia în principiu o lua conducerea ministerului, doamna ministru împreună cu mine şi ceilalţi secretari de stat în funcţie de gravitate. La momentul respectiv nu s-a ... nu s-a luat nicio decizie. Acolo este doar comandantul acţiunii împreună cu cei îndrituiţi de lege", a spus Gheorghe Nucu Marin jurnaliștilor, la acel moment.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Parchetul General anunţa că sute de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. Jandarmii sunt acuzați că au folosit în mod abuziv gazele lacrimogene și că au fost violenți în mod nejustificat. Pe de altă parte, au fost răniți și jandarmi de către protestatari.