Luminițele de Crăciun vor fi aprinse vineri seară în Capitală, unde vor fi 9 milioane de beculețe, cu 6 milioane mai multe față de anii trecuți. Luminițele au costat cel puțin 6 milioane de lei. Tot vineri seară, în Piața Constituției va fi deschis Târgul de Crăciun.

Vineri, de la ora 19.00, se vor aprinde luminițele de Crăciun în București.

Primăria Capitalei a anunțat că "dă startul" Sărbătorilor de Iarnă vineri, de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Iluminatul festiv, care este dedicat Centenarului Marii Uniri, va fi aprins de către doi elevi olimpici care au câștigat locul 1 la Olimpiada Națională de Franceză și locul 1 la Olimpiada Națională de Matematică.

Potrivit Companiei Municipale Iluminat Public București, cea care a realizat acest proiect, vor fi instalate aproximativ 9 milioane de beculețe de tip LED, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenți (peste 700.000 șiruri luminoase care, desfășurate, au o lungime de 845 de kilometri), iar traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde și străzi secundare, cuprinzând 72 de locuri din București. Municipalitatea spune că din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt elemente unicat, specifice "Centenarului Marii Uniri".

Un element tradițional ce va fi prezent în tema iluminatului festiv de sărbători îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri înălțime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în horă, îmbrăcați în straie populare, precum și elemente care amintesc de Regalitate, au mai transmis reprezentanții Primăriei Capitalei, citați de Mediafax.

Potrivit unei hotărâri de Consiliu General, aprobată încă din vară, Compania Municipală Iluminat a primit de la Primăria Capitalei un buget total, pentru iluminatul de sărbători, de 6,1 milioane de lei.

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic între orele 10:00 – 22:00, în Piața Constituției fiind amplasate 129 de căsuțe unde se vând decorațiuni și produse de sezon.

Pe scena Târgului de Crăciun vor urca orchestre, grupuri de colindători, interpreți de muzică populară, ansambluri de datini și obiceiuri, cântăreți folk, până la trupe rock și pop: Loredana & Banda Agurida, Andra, Monica Anghel, Luminița Anghel, Paula Seling, Nico, Andreea Bănică, Marcel Pavel, Phoenix, Vunk, Bere Gratis, Direcția 5, Vița de Vie, Tolouse Lautrec, byron, Voltaj, Proconsul, Ștefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Fuego, Damian Drăghici & Friends, Bosquito, Ovidiu Komornyik, Cargo, Corul de copii Radio, Mioara Velicu, Irina Loghin, Grigore Leșe, Gheorghe Turda.