Consiliul General a aprobat o nouă majorare de capital la companiile municipale: 1,2 miliarde lei pentru cumpărarea creanțelor ELCEN, 6 milioane lei pentru iluminat festiv

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 23 august 2018, 17:34 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Facebook - Gabriela Firea
​Consiliul General la propunerea Gabrielei Firea a aprobat o nouă majorare de capital în valoare totală de 1,26 miliarde lei (circa 275 milioane euro) la trei dintre cele 22 de companii municipale înființate anul trecut. În traducere, această sumă va fi luată din bugetul Primăriei (5,7 miliarde lei în 2018) și dată către cele trei firme. Cea mai mare majorare de capital s-a aprobat la Compania Municipală Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.  La Compania Municipală  Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde Bucureşti SA s-a aprobat  o majorare de capital de 51,8 milioane lei, nu este detaliat pentru ce, iar la Compania Municipală Iluminat Public București SA s-a aprobat o majorare de capital de 12,7 milioane lei. Jumătate din această sumă este folosită pentru achiziția de utilaje și scule, iar jumătate pentru iluminatul festiv de sărbătoare.

Cea mai mare majorare de capital s-a aprobat  la Compania Municipală Energetica București S.A., respectiv 1,2 miliarde lei, aceasta ajungând la un capital social de 1,5 miliarde lei.

Majorarea de capital se face pentru cumpărarea creanțelor ELCEN. Suma de 1,077 miliarde lei este necesară pentru achizitionarea următoarelor creante:
- Creanțele garantate deținute împotriva ELCEN de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili', în cuantum de 480.655.845,61 lei;
- Creanțele bugetare deținute de mai mulți creditori bugetari împotriva ELCEN, în cuantum de 512.163.719,45 lei;
- Creanțele garantate deținute de bănci impotriva ELCEN, in cuantum de 84.810.796,53 lei;
- Creanțele salariale deținute de salariați împotriva ELCEN, în cuantum de 147.782 lei;

Restul de 184.804.000 lei vor merge către ELCEN pentru achitarea contravalorii investițiilor realizate pe parcursul perioadei de observație (121.856.000 lei) și contravaloare stocurilor, în cuantum de 62.948.000 lei.

Interesant este că ELCEN are datorii de circa 1,9 miliarde lei, iar Primăria vrea să acopere doar 1,2 miliarde. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu restul și de ce a ales să răscumpere doar aceste datorii.
Pentru Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A. s-a aprobat o majorare de capital de 51,8 milioane lei, capitalul social al societății ajungând la 65,7 milioane lei.

În proiectul de hotărâre nu se specifică exact pe ce se vor cheltui banii.

”Scopul majorării capitalului social al Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde Bucureşti S.A. este acela de a susține financiar activitatea companiei, în vederea îndeplinirii obiectului de activitate prin asigurarea necesarului de fonduri pentru desfăşurarea în bune condiții a activităţii societății, motiv pentru care Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General al Municipiului București va participa la majorarea capitalului societății cu suma de 51.837.000 Lei, aport în numerar prin emiterea a 5.183.700 de noi acțiuni, aşa cum se menționează în Nota de fundamentare privind majorarea de capital pe anul 2018”, se arată în proiect.

La Compania Municipală Iluminat Public București S.A. s-a aprobat o majorare de capital de 12,7 milioane lei, compania ajungând la un capital social de 22,6 milioane lei.
Suma va fi folosită pentru achiziția de utilaje și scule (circa 6,6 milioane lei), iar 6 milioane lei pentru iluminatul festiv: perdele luminoase, șiruri luminoase și figurine 3D.

În 2018, Consiliul General a mai aprobat majorarea capitalului social pentru 3 societăți municipale:
- COMPANIA MUNICIPALĂ MANAGEMENTUL TRANSPORTULUI BUCUREȘTI S.A. - 14,9 milioane lei;
- COMPANIA MUNICIPALĂ TURISTICĂ BUCUREȘTI S.A. - 6,9 milioane lei;
- COMPANIA MUNICIPALĂ CIMITIRE BUCUREȘTI S.A. - 49,88 milioane lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

907 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Deci (Joi, 23 august 2018, 18:10)

  subcultura [utilizator]

  daca NU ai mers la vot, in realitate AI VOTAT sa ii lasi miliarde de euro pe mana lui Firea sa ii sparga ea cum vrea cu clica personala, maxim cea de partid uneori.

  Si pentru tine Catalin Predoiu, multa multa ...., ca desi era evident ca nici macar pe locul doi nu vei ajunge, tot te-ai incapatanat sa ramai in cursa electorala si nu te-ai retras.

  Si uite asa, cu 250 de mii de voturi din 1.8 milioane, asta praduieste munca noastra pe ani buni
 • +4 (4 voturi)    
  Banii nostri (Joi, 23 august 2018, 18:35)

  BibiAfricanul [utilizator]

  se duc pe absolut orice, numai pe ceea ce ar trebui, nu.
  Administratia actuala, este daca nu mai proasta, ca cele de anterioare, dar sigur mai obraznica, tupeista si mafiota - pe fatza....
  Cele 22 sau cate or fi, firme ale primariei, sunt fix surse de furt calificat si sustinere mascata a klientelei psd.
  Model voluntari.
  Si apropo, daca s-a descoperit ca si primaria voluntari a angajat fictiv, de ce nu se sesizeaza nimeni? Este acelasi lucru pentru care dragnea este condamnat in prima instanta.
  #coruptiaucide.
 • +1 (1 vot)    
  Pandelica are iia tezuta de dom profesor ? (Joi, 23 august 2018, 22:16)

  Plagarus [utilizator]

  Numai " buna " pt. Bucuresti ,asa cum era laudat de gazetele centrale neterminatul Funar pt. Cluj !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by