Procurorul general Augustin Lazăr a declarat pentru HotNews că soluționarea dosarului în care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie va fi un "test de independență"pentru justiția din România. Lazăr a reacționat astfel după decizia de marți a Curții de Apel Alba Iulia, care a decis strămutarea acestui dosar la Curtea de Apel București.

Augustin LazarFoto: Captura video

"Soluționarea acestui dosar va fi un test de maturitate și independență pentru justiția din România", a declarat pentru HotNews procurorul general.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis marți ca procesul în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție declanşată de ministrul Justiţiei să fie judecat de Curtea de Apel București.

Ministrul Justiției a reacționat rapid după decizia Curții de Apel Alba Iulia de strămutare la instanța din București a procesului în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție. Motivul invocat de Curtea de Apel Alba Iulia este necompetenţa teritorială, iar Tudorel Toader se întreabă retoric dacă procurorul general chiar nu știa regulile de competență sau a vrut să mai tragă de timp.

Acțiunea în contencios administrativ prin care Augustin Lazăr cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie a fost deschisă în 2 noiembrie la instanţa din Alba Iulia, oraş în care Lazăr îşi are domiciliul. Lazăr a cerut şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii de revocare, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Președintele Klaus Iohannis spunea săptămâna trecută că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.