Curtea de Apel Alba Iulia a decis marți ca procesul în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție declanşată de ministrul Justiţiei să fie judecat de Curtea de Apel București. Instanța din Alba Iulia a admis, astfel, excepţia necompetenţei teritoriale formulată de Tudorel Toader.

Augustin LazarFoto: Captura video

Decizia luată de Curtea de Apel Alba Iulia este fără cale de atac.

CITEȘTE ȘI: Reacția ministrului Justiției, după strămutarea la București a procesului în care Lazăr cere suspendarea revocării: Oare nu cunoștea regulile sau a vrut să mai tragă de timp?

Ministerul Justiţiei şi Tudorel Toader au formulat o excepţie a necompetenţei teritoriale în procesul în care se judecă cererea procurorului general, Augustin Lazăr, de suspendare a executării procedurii de revocare a sa din funcţie, declanşată de ministrul Justiţiei.

Consilierul juridic care reprezintă pârâţii a solicitat, marţi, instanţei din Alba Iulia, admiterea excepţiei necompetenţei teritoriale şi declinarea competenţei către Curtea de Apel Bucureşti, scrie Agerpres. Potrivit concluziilor prezentate de către acesta, reclamantul, respectiv Augustin Lazăr, menţionează "în mod expres" calitatea sa de procuror general, adăugând şi că întreaga procedură administrativă îl priveşte pe procurorul general.

În replică, avocatul Ovidiu Podar, care îl reprezintă pe Augustin Lazăr, a adus în discuţie art. 10 alin. 3 din Legea contenciosului administrativ, spunând că instanţa competentă se stabileşte ţinând cont de domiciliu.

Şi la primul termen, soldat cu o amânare, Ministerul Justiției a invocat faptul că nu ar fi de competenţa Curții de Apel Alba Iulia judecarea acestei cauze.

Acțiunea în contencios administrativ prin care Augustin Lazăr cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie a fost deschisă în 2 noiembrie la instanţa din Alba Iulia, oraş în care Lazăr îşi are domiciliul. Lazăr a cerut şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii de revocare, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Președintele Klaus Iohannis spunea săptămâna trecută că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia.

"Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.