​Poliția Română a clasat sesizarea transmisă de către Autoritatea pentru Protecția Copilului după memoriul unor parlamentari privind spotul "Copiii referendumului", spunând că cercetările nu relevă aspecte de natură penală sau contravențională.

Secventa din spotul PapayaFoto: Captura Facebook

Potrivit reprezentanților Poliției Române, din cercetări nu au reieșit aspecte de natură penală sau contravențională, astfel că petiția a fost clasată.

O copie a petiției este înaintată direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din București și Ilfov. De asemenea, adresa Poliției privind clasarea dosarului va fi trimisă Autorității pentru Protecția Copilului, cea care a trimis inițial petiția, pentru "a face verificări conform competențelor", mai precizează Poliția Română.

Robert Tiderle, managerul agenției de publicitate Papaya, care a realizat clipul "Copiii referendumului" ce îndemna la boicot în referendumul privind redefinirea familiei în Constituție, a fost chemat la poliție pentru a da lămuriri în privința acestui spot, în urma unei sesizări depuse de 15 parlamentari la Autoritatea pentru Protecția Copilului.

Memoriul a fost semnat de 10 parlamentari de la PNL, 3 de la PSD, unul de la ALDE și unul de la Minorități. "Copiii folosiți în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinților pentru a filma în acest videoclip și dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?", a fost întrebarea adresată de ei președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman.

Ulterior, o parte dintre ei au susținut că semnătura a fost o greșeală, în sensul că li s-a prezentat-o ca fiind "o inițiativă legislativă pentru protecția minorilor".Liderul grupului deputaților PNL Raluca Turcan preciza, într-o declarație transmisă HotNews.ro, că este o greșeală faptul că apare antetul grupului PNL, întrucât sesizare a fost de fapt o inițiativă a Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament și, de altfel, este imposibil ca parlamentari de la alte grupuri să semneze ceva asumat de un grup parlamentar.

La începutul lunii octombrie, clipul anti-referendum s-a răspândit viral pe Facebook

, înaintea referendumului, stârnind numeroase controverse prin imagistica inspirată din societatea distopică prezentată în serialul Povestea Slujitoarei.

Spotul a stârnit reacția mai multor parlamentari, precum Varujan Vosganian (ALDE), care a cerut o anchetă sub pretextul că ar avea "iz satanic".