​Deputatul PNL Pavel Popescu, al cărui nume apare printre semnatarii sesizării făcute de 15 parlamentari la Autoritatea pentru Protecția Copilului cu privire la spotul agenției de publicitate Papaya din campania pentru referendum, a declarat pentru Hotnews.ro că semnătura sa a fost o greșeală, în sensul în care un coleg de partid i-a prezentat-o ca fiind "o inițiativă legislativă pentru protecția minorilor". Popescu a declarat că a vorbit cu directorul Papaya, Robert Tiderle, și i-a cerut scuze. Liderul grupului deputaților PNL Raluca Turcan a precizat, într-o declarație transmisă HotNews.ro, că este o greșeală faptul că apare antetul grupului PNL, întrucât sesizare a fost de fapt o inițiativă a Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament și, de altfel, este imposibil ca parlamentari de la alte grupuri să semneze ceva asumat de un grup parlamentar.

Secventa din spotul PapayaFoto: Captura Facebook

"În urma cu cateva săptămâni eram pe holurile parlamentului, la restaurant, la masă, și unul dintre colegi a venit cu o hârtie care mie mi-a fost prezentată ca fiind o inițiativă care protejează copiii când sunt filmați în spațiul public. Și acum aflu ca am semnat o plângere penală. L-am sunat pe directorul Papaya să îmi cer scuze", a relatat Pavel Popescu pentru HotNews.ro.

Acesta a afirmat că "până în urmă cu 30 de minute" nu văzuse clipul Papaya.

"Cei care au făcut videoclipul au făcut ca la carte, existând la Protecția Copilului dosarele complete depuse de părinții copiilor în care își dadeau acordul. Autoritatea avea de făcut un singur lucru - să răspundă că există toate procedurile legale. Autoritatea și-a depășit aria de competență și a sesizat poliția. Poliția evident a început să facă cercetări, să îi cheme pe părinți și pe proprietarul agenției", a mai spus el.

"Îmi asum semnatură în condițiile în care știam că semnez o inițiativă legislativă. Cel care a venit cu foaia era coleg de-al meu, parcă Dumitru Mihăilescul" a mai declarat deputatul.

Întrebat dacă și ceilalți colegi din PNL au pățit la fel ca el să nu știe ce semnează, Popescu a răspuns: "Nu au pățit la fel ca mine vă asigur."

"Îmi asum greșelile," a încheiat el.

HotNews.ro a încercat să contacteze și alți membri PNL dintre semnatari, însă din informațiile noastre o parte dintre aceștia se află în avion în drum spre Helsinki, unde va avea loc Congresul PPE.

Turcan: Sesizarea, făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune

"Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelarile deputaților se fac cu antetul grupului însă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Camera Deputaților induce confuzie.

Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresa unei instituții printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie.

De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifică chemarea în față Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de constituție, cenzură de orice fel este interzisă", a precizat liderul deputaților PNL într-o declarație.

Ce spune deputatul PNL Dumitru Mihăilescul:

"Oarecum dna Turcan are dreptate," a declarat Mihăilescul pentru Hotnews.ro, adăugând însă că parlamentarii s-au implicat la nivel individual și nu trebuie implicat grupul Ecumenic, discuția nefiind în acel cadru.

"Noi eram toți la o masă. Eu m-am implicat în referendum și sunt educat in felul ăsta. Toți ne-am asumat-o, fiecare in parte", a mai spus deputatul PNL de Suceava.

Despre faptul că Pavel Popescu spune ca l-a dezinformat cu privire la motivul pentru care i se cere semnătura, Mihăilescul a răspuns: "Acum fiecare din dreptul lui răspunde ce vrea."

El a recunoscut însă că a fost "o greșeală" faptul că s-a ajuns cu plângerea la poliție.

"Asta a fost o greșeală, nu am avut nicio treaba cu poliția. Un răuvoitor a făcut asta."

Florica Cherecheș, PNL: Noi nu am făcut plângere penală, am trimis o simplă întrebare

"Un număr de deputați și senatori am trimis o simplă întrebare în care am intrebat-o pe șefa Direcției pentru Protecția Copilului dacă acei copii care au fost folosiți în clip au acordul părinților și dacă imaginea lor nu va fi afectată. Noi nu am făcut plângere penală, nu putem fi acuzați de ceva ce nu am făcut," a declarat deputatul Florica Cherecheș pentru Hotnews.ro.

Aceasta a explicat și cum s-a ajuns ca sesizarea să aiba antetul grupului PNL: "Inițial noi am făcut întrebarea pe o foaie simplă și am făcut-o printr-o colegă consilieră. Din cauza asta am și ratat momentul, pentru că noi am făcut-o înainte de referendum. Pentru că a fost respins, o consilieră din cadrul grupului a trecut totul pe o foaie de antet. De aici a apărut această eroare."

"Da, semnatarii sunt persoane care suntem membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune", a mai precizat Cherecheș.

Mai jos, întrebarea și semnatarii. Sursa: petreanu.ro:

La ieșirea de la audierile ce au avut loc marți dimineață la poliție, Robert Tiderle, șeful agenției Papaya, a spus că "poliția s-a comportat foarte ok" și că "singura care nu și-a făcut treaba e Autoritatea pentru Protecția Copilului". Citește pe larg ce a declarat Tiderle pentru Hotnews.ro.