Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, aflat la București pentru sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, și-a exprimat speranța că Biserica Ortodoxă Română "se va implica în păstrarea unităţii bisericeşti și a dreptății", în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut, luna trecută, o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care a stârnit furia Bisericii ruse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat, sâmbătă, ierarhilor români reuniți în ședință solemnă la Reședința Patriarhală din București, exprimându-și speranța că "Biserica Ortodoxă Română se va implica în păstrarea unității bisericești și a dreptății".

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a spus, legat de situația Bisericii din Ucraina, că pentru soluționarea problemei este nevoie de "încă o chenoză jertfelnică a inimii de mamă a Bisericii Constantinopolului spre binele multor milioane de credincioși".

"Avem speranță în ajutorul lui Dumnezeu că se va termina în curând procesul de unire a taberelor împărțite, pentru a purcede la întrunirea și emiterea Tomosului Sinodal Patriarhal al Bisericii Ucrainei, devenind astfel cea mai nouă Biserică Autocefală soră", a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, potrivit Basilica.ro.

Patriarhul Bartolomeu este în cea de a zecea vizită în România, el venind pentru sfințirea Catedralei Neamului.

Vizita lui Bartolomeu vine într-un context tensionat în rândul Bisericilor Ortodoxe, după ce Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut, în 11 octombrie, o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care a stârnit furia Bisericii ruse.

Patriarhatul Constantinopolului a anunțat atunci "reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”. Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să îl "restabilească în funcția sa ierarhică" pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept "o catastrofă” și o "schismă".

La acel moment, Patriarhia Română a transmis că pledează încă pentru vindecarea conflictului prin găsirea unei soluții autentice în problema ucraineană.

Vasile Bănescu declara pentru HotNews.ro că nu Patriarhia Română și nicio altă patriarhie, "în afară de cele două aflate momentan într-o criză de comunicare, decide în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina".

CITEȘTE ȘI: Vasile Bănescu: Nu Patriarhia Română decide în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina