Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a transmis duminică, într-un mesaj de condoleanțe, că nu a cunoscut un susținător mai puternic al parteneriatului strategic SUA-România decât fostul diplomat Mihnea Constantinescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comunitatea Ambasadei SUA și cu mine am fost profund întristați să aflăm astăzi despre plecarea dintre noi a Ambasadorului Mihnea Constantinescu. A fost un diplomat desăvârșit, un patriot român și nu am cunoscut un susținător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România. Numeroasele contribuții pe care le-a adus, atât României, cât și comunității internaționale, inclusiv recenta președinție a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, nu vor fi uitate. Sfaturile înțelepte pe care mi le-a oferit mie și predecesorilor mei s-au dovedit neprețuite în încercarea noastră de a reprezenta cât mai bine America în fața poporului român. Sincere condoleanțe familiei Ambasadorului Constantinescu, colegilor și prietenilor săi. Îi vom simți lipsa", a afirmat Hans Klemm, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul ambasadei SUA la București și citat de Mediafax.

- Numerosi actuali și foști membri ai Guvernului au transmis mesaje de condoleanțe după decesul diplomatului Mihnea Constantinescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a transmis duminică, într-un mesaj de condoleanțe după moartea lui Mihnea Constantinescu, că fostul ambasador „a influențat decisiv marile bătălii ale diplomației românești”.

„Trecerea în neființă, mult prea devreme, a Ambasadorului Mihnea Constantinescu este o pierdere pentru cei care l-au cunoscut și l-au prețuit. Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un coleg, un mentor și un om deosebit, care a știut să-și pună amprenta în mod pozitiv asupra celor cu care a colaborat. Am fost personal martor la modul în care Mihnea Constantinescu a influențat decisiv marile bătălii ale diplomației românești. Consider un privilegiu că, în activitatea mea profesională, am fost coleg de generație cu el. Regret profund pierderea unui prieten și voi continua să prețuiesc prietenia sa pentru totdeauna. Sincere condoleanțe familiei sale. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis, duminică, George Ciamba, ministru delegat pentru afaceri europene, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis de asemenea condoleanțe familiei lui Mihnea Constantinescu și l-a descris pe fostul diplomat drept „un exemplu pentru multe generații de diplomați” și un „reper de umanitate, caracter și eleganță”.

Și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a exprimat, duminică, într-o postare pe Facebook, regretul cu privire la dispariția diplomatului Mihnea Constantinescu.

„Moartea și-a cerut tributul unui destin uman și profesional exemplar. Aseară, departe de țara ale cărei interese le-a slujit cu toată ființa lui, s-a stins din viață cel care a fost Mihnea Constantinescu, profesor de excepție, diplomat unanim apreciat pentru profesionalismul său și, înainte de toate, un prieten și un OM cu o aleasă ținută morală. Pentru cei care am avut onoarea de a-l cunoaște îndeaproape, Mihnea va rămâne veșnic un model demn de urmat. Dumnezeu să te aibă în grijă, dragă Mihnea!”, a scris pe Facebook ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Și alți foști sau actuali membri ai Guvernului, care au colaborat de-a lungul anilor cu Mihnea Constantinescu, au transmis duminică mesaje de condoleanțe după decesul fostului diplomat, subliniind rolul esențial pe care acesta l-a avut în politica externă.

"Mărturisesc că îmi este foarte greu să scriu acest mesaj. Cuvintele sunt prea sărace să mă ajute să exprim respectul și prețuirea pentru un om drag, un ambasador excepțional, un coleg cum rar întâlnești și un adevărat prieten care oricând, oriunde și efectiv la orice oră era acolo să-ți dea un sfat, o povată, să te încurajeze, să-ți spună părerea lui, cu o eleganță cum rar întâlnești, fără a te forța să o accepți! A iubit România și a iubit diplomația românească dedicându-le viața și cariera profesională!", a scris vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, duminică, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că mii de diplomați au beneficiat de experiența și profesionalismului lui Mihnea Constantinescu, iar diplomația română a rămas "de astăzi mai săracă", după moartea fostului ambasador.

"Asemeni mie, sunt mii de diplomați, mai tineri sau mai puțin tineri, care au beneficiat de profesionalismul, expertiza, experiența și seriozitatea lui Mihnea Constantinescu, a extraordinarului ambasador Mihnea Constantinescu. Diplomația românească a rămas de astăzi mai săracă! Mulțumesc Mihnea pentru toate sfaturile din acești ani! Și mulțumesc că în 2003, când am revenit acasă (urmare a discuțiilor cu tine începute în acea frumoasă zi de noiembrie 2001, la Yale Law School) m-ai sfătuit și m-ai ajutat să fac parte din echipa MAE! Să te odihnești în pace! Dumnezeu să te aibă în pază, Mihnea! Condoleanțe familiei!", a conchis Ana Birchall.

Și fostul ministru al Justiției, actualul senator PSD Robert Cazanciuc a spus despre Mihnea Constantinescu că era acel tip de diplomat care mereu găsea o soluție.

"Rămas bun, dragă mc! Astăzi ne-a părăsit unul dintre ultimii oameni de stat ai acestei țări! Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost unul dintre acei diplomati care întodeauna găsea o soluție, cu tact și înțelepciune! Am pierdut nu doar un bun prieten, ci și un reper de echilibru pentru un aparat de stat cu tot mai putini oameni preocupați de binele general!", a scris, duminică pe rețeaua de socializare, Robert Cazanciuc.

La rândul său, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a afirmat despre Mihnea Constantinescu că a fost un domn, un om cu o mare inteligență și delicatețe.

"Straniu contratimp. Neștiind că Mihnea Constantinescu a fost învins chiar ieri noapte de maladia gravă care l-a încercat, am continuat să mă rog azi, la biserică, pentru ca Dumnezeu să-l ajute. Poate că nu e un contratimp, ci o lucrare continuă, căci viața continuă, în altă dimensiune, incalculabilă cu mijloacele noastre. Acest om a fost un domn, o personalitate de o mare inteligență și delicatețe, un diplomat care a lucrat, mereu discret, pentru ancorarea noastră în Occident", a scris Teodor Banconschi, pe Facebook.

Acesta a precizat că fostul ambasador a fost unul dintre prietenii și săi în MAE și știe că Mihnea Constantinescu a prețuit căldura prieteniei sale.

"A fost unul dintre prietenii mei în MAE. Știa să aprecieze cultura, și-ar fi dorit o Românie în care meritul e recunoscut fără eforturi, o țară mai bună, condusă de oameni deștepți și patrioți. Știu că a prețuit căldura prieteniei mele și m-am bucurat, de-a lungul anilor, de distincția sa competentă, calmă, plină de bun simț. La urările de sănătate pe care i le-am scris acum ceva timp, când părea să se restabilească, mi-a răspuns: ”Mulțumesc frumos! Mai e de lucru, dar cu ajutor de Sus... Vă transmit gândurile cele mai bune, cu drag.” Dumnezeu să-l odihnească!", a conchis Bachonshi.

Fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc consideră că Mihnea Constantinescu a fost "o minte sclipitoare", reprezentând într-un mod nobil interesele României.

"Lumea mea şi a celor ce l-au cunoscut pe Mihnea Constantinescu e mai săracă de azi. O minte sclipitoare, un devotat al intereselor statului român în cel mai nobil sens, dar şi un om de o bunătate şi fineţe cum aproape nu se mai întâlnesc. Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a stins azi noapte, după o lungă luptă cu o boală nemiloasă. Dacă mă aude, să ştie încă o dată cât de mult a însemnat pentru cei care am început împreună la Externe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!", a fost mesajul lui Mihnea Motoc, duminică pe Facebook.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a precizat că a primit cu mare tristețe vestea trecerii în neființă a lui Mihnea Constantinescu.

"Am primit, cu tristețe, vestea că Mihnea Constantinescu a părăsit această lume. Mihnea Constantinescu a fost un profesionist desăvârșit, un mare diplomat și un om de o calitate umană excepțională. Am colaborat foarte bine la guvern. Că vicepremier pentru securitate națională, dar și că prim-ministru interimar, am beneficiat de expertiza lui Mihnea Costatinescu în materie de politică externă. Deplâng trecerea să în neființă, o mare pierdere pentru noi toți. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris, duminică pe rețeaua de socializare, Gabriel Oprea.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu mărturisește că de fiecare dată când îi cerea ajutorul lui Mihnea Constantinescu, acesta nu refuza niciodată.

"De fiecare dată când i-am cerut ajutorul, Mihnea era acolo. Eram numită director de cabinet al ministrului Transporturilor, după ce îmi încheiasem mandatul de purtător de cuvânt în guvernul Radu Vasile. Una era să fii purtător de cuvânt, alta director de cabinet. . Apoi am făcut interviul despre presă, despre cum trebuie să fie un purtător de cuvânt, despre el si prezența lui alături de politic. Mi-a spus <...sunt diplomat și nu am voie să fac politică>", a relatat Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Ea a amintit despre un episod relatat de presă în anul 2007, o declarație a fostului diplomat despre adoptarea Declarației de independență de la Chișinău, în care Mihnea Constantinescu povestea că atunci când a prezentat, în numele Guvernului, recunoașterea Republicii Moldova, simțea că "trece istoria prin vocea" sa.

"L-am întrebat care a fost momentul de care își amintește cu placere. MC: Există ceva care mi-a rămas undeva la suflet, un moment istoric, acela de a prezenta la radio în numele Guvernului recunoașterea Republicii Moldova, în august 1991. A fost imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de independență. Am prezentat poziția asta și simțeam că trece istoria prin vocea mea. E ceva, nu?" (Vocile puterii, 2007). Da, Mihnea, istoria a trecut de multe ori, în ultimii 30 de ani, ", a completat Săftoiu, pe rețeaua de socializare.

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a încetat din viaţă la 57 de ani, într-un spital din Nisa.