Președintele Senatului, Călin Popescu Tăricanu, a declarat duminică, pentru Mediafax, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepțională”, dar a fost și cel mai bun funcționar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcția de ministru de Externe.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am aflat cu mare regret și tristețe vestea decesului lui Mihnea, de care mă leagă o relație cu totul și cu totul aparte. A fost șeful meu de cabinet în cea mai mare perioadă a mandatului de prim-ministru, timp în care, dincolo de relația profesională, am putut să îl apreciez și în plan uman. Pot să spun despre Mihnea Constantinescu că a fost cel mai bun , pe românește funcționar public de rang înalt. Cred că a fost de departe cel mai bun funcționar public de rang înalt și numai modestia lui l-a oprit să acceadă la posturi de responsabilitate mai înaltă, precum secretar de stat sau chiar ministru”, a spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securității energetice.

„Cu niște ani în urmă l-am rugat să accepte poziția de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competențele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aș spune, și patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut și în alte rânduri și și-a dedicat eforturile și munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securității energetice”, a completat Tăriceanu.

„Dincolo de faptul că avea o calitate umană excepțională, avea și un anumit nivel. Când mă uit, azi, în zona ministerelor și văd unii înalți funcționari publici, Mihnea era cu multe capete peste ei. Era un om deosebit”, a conchis Tăriceanu.

Petre Roman a declarat, duminică pentru Mediafax, că decesul este o uriașă pierdere pentru statul român.

"Sunt foarte, foarte, foarte necăjit de decesul lui Mihnea (Constantinescu - n.r.). Mi-a fost foarte apropiat încă de când era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtătorul de cuvânt al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie să spunem că el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos «un grand serviteur de l'état», adică un mare om în serviciul statului", a afirmat fostul premier.

Fostul prim-ministru a adăugat că Mihnea Constantinescu nu a urmărit niciodată "vreo ambiție personală de măriere, de funcții".

"Nu cred că pot să spun despre oricine altcineva cu aceeași convingere să spun aceeși apreciere. Un om cu un devotament formidabil pentru binele public și profesionist cum nu cred că mai pot să vorbesc despre altcineva decât despre Mihnea Constantinescu. E o uriașă pierdere. În ultima vreme a lucrat în Ministerul de Externe. Este o uriașă pentru statul român până la urmă. Niciodată nu a urmărit vreo ambiție personală, de mărire, de funcții. Întotdeauna a fost cel care făcea treaba, indiferent de domeniul în care i s-a cerut să opereze, să funcționeze. E cu adevărat o foarte mare pierdere", a conchis Petre Roman.

Un omagiu i-a adus și vicepremierul Ana Birchall, care a scris pe Facebook că mii de diplomați au beneficiat de profesionalismul, experiența și seriozitatea lui Mihnea Constantinescu.

”Mărturisesc că îmi este foarte greu să scriu acest mesaj. Cuvintele sunt prea sărace să mă ajute să exprim respectul și prețuirea pentru un om drag, un ambasador excepțional, un coleg cum rar întâlnești și un adevărat prieten care oricând, oriunde și efectiv la orice oră era acolo să-ți dea un sfat, o povată, să te încurajeze, să-ți spună părerea lui, cu o eleganță cum rar întâlnești, fără a te forța să o accepți!

A iubit România și a iubit diplomația românească dedicându-le viața și cariera profesională!

Asemeni mie, sunt mii de diplomați, mai tineri sau mai puțin tineri, care au beneficiat de profesionalismul, expertiza, experiența și seriozitatea lui Mihnea Constantinescu, a extraordinarului ambasador Mihnea Constantinescu.

Diplomația românească a rămas de astăzi mai săracă!

Mulțumesc Mihnea pentru toate sfaturile din acești ani! Și mulțumesc că în 2003, când am revenit acasă (urmare a discuțiilor cu tine începute în acea frumoasă zi de noiembrie 2001, la Yale Law School) m-ai sfătuit și m-ai ajutat să fac parte din echipa MAE!

Să te odihnești în pace! Dumnezeu să te aibă în pază, Mihnea! Condoleanțe familiei!”