VIDEO Curtea Constituțională a dezbătut sesizarea Guvernului privind completele de cinci judecători. Confruntare Toni Greblă - Cristina Tarcea

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 7 noiembrie 2018, 7:50 Actualitate | Esenţial


Judecătorii de la Curtea Constituțională
Foto: AGERPRES
Curtea Constituțională a dezbătut miercuri sesizarea privind conflictul juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă. Sesizarea la CCR a fost formulată de către Guvern, în contextul în care şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători de la instanţa supremă, un astfel de complet judecând şi apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.
---------------------Punctul de vedere al Guvernului a fost susținut de secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în timp ce Înalta Curte de Casație și Justiție a fost reprezentată de președintele acestei instanţe, Cristina Tarcea. Toni Greblă a susținut că desemnarea membrilor completelor a fost făcută în afara legii, în timp ce Cristina Tarcea a afirmat că instanța supremă se află într-o situație inedită - de a explica de ce a aplicat legea.
---------------------
UPDATE 11.15 - Cristina Tarcea a spus că nimeni nu a putut să arate în punctele de vedere transmise Curții Constituționale în ce constă blocajul instituțional. 

"Camera Deputaților nu spune nimic despre un blocaj instituțional, iar Senatul spune că a existat de patru ani un blocaj la nivelul ICCJ și o să verific dacă există un blocaj de patru ani privind completele de judecată. Senatul nu spune însă nimic privind un blocaj instituțional. (...) Prin urmare îmi este greu să constat un blocaj instituțional", a declarat Tarcea.

"Și dacă tot vorbim de perioada de patru ani, nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, nu functionează legal completele de cinci judecatori?", a mai spus președintele ICCJ.

UPDATE 10.30 - Toni Greblă a spus în şedinţa CCR că desemnarea membrilor completelor a fost făcută în afara legii.

Şeful Secretariatului General al Guvernului a susţinut că instanţa supremă a amânat "fără temei legal" intrarea în vigoare a unei dispoziţii dintr-o lege organică pentru un termen pe care l-a stabilit aleatoriu - 1 ianuarie 2019.

Greblă a susținut că refuzul instanței supreme de a aplica prevederile legii este o practică începută la 1 februarie 2014, când a intrat în vigoare legea 255/2013, care prevedea că, în ceea ce priveşte constituirea completurilor de cinci judecători, compunerea acestora se face prin tragere la sorţi, fără să existe nicio altfel de prevedere, şi a continuat şi după modificarea legii de organizare judiciară, în 2018. 

"Refuzul a fost explicit şi prin adoptarea unei hotărâri a Colegiului de conducere al ÎCCJ, care a stabilit, contrar şi peste, adăugând la prevederile legii în vigoare, că, în ceea ce priveşte preşedintele, vicepreşedintele şi şeful de secţie, aceştia sunt desemnaţi de drept în fiecare din cele două complete de judecată. Astfel încât, şi în prezent, Înalta Curte, refuzând aplicarea prevederilor legale, a stabilit, printr-o hotărâre a Colegiului Director, că prevederea legală nu se aplică decât începând cu 1 ianuarie 2019, astfel încât compunerea acestor complete s-a făcut în afara legii. Legea este de strictă interpretare şi niciun alt organ al statului, în afară de, în cazul de faţă, Parlament, nu poate să adauge la lege sau să refuze aplicarea prevederilor legale", a declarat Toni Greblă.

Șeful SGG a susținut că ICCJ ''a înfrânt prevederile constituţionale'', care obligau instanța supremă şi celelalte instanţe judecătoreşti să respecte legea în vigoare.

"Nici nu înţelegem de ce dacă tot s-au tras la sorţi ceilalţi patru membri ai completelor de judecată, de ce nu s-a procedat în consecinţă şi pentru al cincilea, ÎCCJ amânând fără temei legal intrarea în vigoare a unei dispoziţii dintr-o lege organică pentru un termen pe care l-a stabilit aleatoriu - 1 ianuarie 2019", a declarat Greblă.

El a precizat că textele de lege sunt "foarte clare" în această privinţă.

La rândul său, președintele ICCJ Cristina Tarcea a spus că pentru a vorbi de un conflict de natură constituțională trebuie văzut dacă s-a produs un blocaj constituțional. 

Ea a arătat că în acest caz nu există niciun conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ.

Președintele ICCJ a mai afirmat că instanța supremă se află într-o situație inedită - de a explica de ce a aplicat legea. "Litera şi spiritul legii înseamnă şi respectarea termenelor pe care legea le impune", a spus Tarcea.

UPDATE 10.15 - Judecătorii Curţii Constituţionale au început dezbaterile privind sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ședința este publică. Punctul de vedere al Guvernului este susținut de secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător al CCR, în timp ce Înalta Curte de Casație și Justiție este reprezentată de președintele acestei instanţe, Cristina Tarcea. Senatul este reprezentat de Cristian Ionescu, dar de la ședință lipseşte reprezentantul Camerei Deputaţilor.


"Asta a fost principala temă a discuției. (...) Azi vorbim despre procedură, cine va merge din partea guvernului la CCR să susțină sesizarea și eventual dacă sunt elemente noi față de cele conținute în sesizare. Decizia CCR, indiferent de dezlegarea ce va fi dată, va fi ca toate celelalte obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a declarat Toader la finalul întâlnirii cu Dragnea. 

”Eu nu m-am întâlnit cu un justițiabil, ci cu al treilea om în stat”, a mai spus Toader, la insistențele jurnaliștilor care i-au atras atenția că Dragnea are un interes direct în ceea ce privește constituirea completelor de cinci judecători. 

În 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. Premierul argumentează că instanţa supremă şi-a stabilit propriile reguli, încă din 2014, în ceea ce priveşte completele de cinci judecători şi refuză să aplice modificările legale.

Sesizarea la CCR a fost formulată de către Guvern în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători de la instanţa supremă, un astfel de complet judecând şi apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. 

Dragnea spunea înaintea acţiunii Guvernului la CCR că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la instanța supremă făcut cu încălcarea legii şi că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri privind desemnarea completelor de cinci judecători de la ICCJ.

”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completurilor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, declara liderul PSD.

Dragnea a solicitat deja anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care aplicarea prevederilor noii legi de organizare judiciară privind completele de cinci judecători este amânată pentru 1 ianuarie 2019. Un prim termen a fost în 26 octombrie, iar următorul a fost programat în 23 noiembrie.

Un demers similar a făcut şi Adrian Toni Neacşu, avocatul care o reprezintă pe fosta soţie a lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de cinci judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5041 vizualizari

 • -16 (28 voturi)    
  ce tare (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:52)

  Je__ [utilizator]

  Legea spune ca judecatorii se aleg aleator. Lege data de parlament si publicata in MO

  ICCJ vine si spune...NU ... NU.... noi facem desemnarile completurilor, cum zicem noi...iar legea voastra intra in vigure in 23 Oct, apoi Nov si acum 1 Ian 2019, ne mai incordam un pic si niciodata

  Wow.....mai bine desfiintam parlamentul si guvernul...se ocupa ICCJ de definirea legilor, eventual si de executie...sau gasesc ei un procuror pt asta.
  • +13 (19 voturi)    
   vai (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 11:01)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Ceva logica ai sub teasta? Altfel n-ai vorbi pe gura camasii, asa cum se zice prin Teleorman..
  • +7 (11 voturi)    
   Va roade justitia, pe voi PSDistii (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 11:57)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Voi nu vreti pic de rezistenta fata de dictatura voastra.

   Vreti sa incalcati flagrant legile si Constitutia.

   Cum apare cineva cu un minim de coloana vertebrala, care aplica legea corect, imediat sariti pe ei.

   Ce mizerii sunt PSDistii si postacii lor, niste maimute psihopate care ne trag tara inapoi.
  • +3 (9 voturi)    
   legea mai spune si... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ca un guvern NU poate sa sara in apararea unui sef de partid
   si ca CCR NU se poate substitui unui complex de judecata

   ce facem tovarase, alea le ignoram ca nu-s bune pt "Argumentul" tau?!

   PS: legea mai spune si ca atunci cand barbatu tau ia spaga de un membru de partid, tu ca sef... csm sa zicem... esti cam incompatibila (a se citi trebuie sa-ti dai demisia!)
  • +3 (7 voturi)    
   Dovedeste ca ICCJ nu i-a ales aleator! (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:46)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Ca sa nu mai zic ca nu se specifica ce inseamna aleator! Deci daca nu ICCJ, cine i-ar alege (si de ce acel cineva) si cum i-ar alege aleator?
   La dat din gura degeaba stiu ca sunteti specialisti. Dar la a prezenta documente, dovezi, ioc.
  • +3 (7 voturi)    
   ce tare... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 14:27)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ce tare tartacutza ai! atat produci, cat o tartacutza (asta in caz ca stii ce e aia!?)
 • +13 (21 voturi)    
  Azi CCR voteaza invers decat ieri (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 9:57)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Pentru partidul de la guvernare CCR va vota in cunostinta de cauza: asa cum cere partidul care i-a pus pe posturi!
  Dinozaurii rosii vor da o hotărâre alambicata care sa favorizeze infractorul.
  Pentru ei partidul e -n toate..
  • -5 (17 voturi)    
   3 din 9 sunt pusi de psd (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 10:17)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   nu pot decide doar cei 3
   • +6 (10 voturi)    
    4 din 9 (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:04)

    insist pana la capat [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    sunt pusi de psd - dorneanu, pivniceru, enache, teodoroiu!

    2 din 9 joaca dupa cum le canta psd - morar, lazaroiu!

    1 din 9 a fost numit cu complicitatea psd - attila!

    iti spun aceste cifre ceva?
   • +5 (9 voturi)    
    6 din 9 sunt pusi de majoritati psd (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:04)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Aritmetica e grea....
   • +5 (9 voturi)    
    Minti ca un postac PSD ce esti (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:10)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    CCR e controlata in intregime de PSD si folosita ca scut pentru apararea interlopilor din PSD si a clientelei de partid.

    Toti astia 6 de mai jos au fost numiti de PSD si lucreaza pentru PSD, nu pentru Romania.

    Cine are majoritate in Parlament din 2012?

    PSD. Slugile de pe langa ei (PNL, ALDE, UDMR) nu se pun la socoteala fiindca nu ar conta la numaratoare fara PSD.

    Valer Dorneanu - numit de C.Dep. 2013;
    Marian Enache - numit de Senat 2016;
    Mircea Stefan Minea - numit de C.Dep. 2010;
    Mona Pivniceru - numita de Senat in 2013;
    Varga Attila - numit de C.Dep. 2016;
    Simona-Maya Teodoroiu - numita de Senat 2015;
    sursa: ccr.ro
 • +9 (15 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 10:10)

  glas [utilizator]

  cata scremuiala pentru smecherii cu gusile mari ...o tot dau de gard pana iese cum le trebuie ...
 • +12 (14 voturi)    
  Precedentul CCR (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 11:14)

  Frank777 [utilizator]

  Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat al unui judector care a decedat și reinvestit în 2010 pentru un mandat de...9 ani , dar CCR tocmai a decis în martie 2018 că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal și se pune în discuție însăși legalitatea constituirii Curții. De aici se vede ca legea este optionala la CCR.Lazaroiu este un judector in plus la CCR si toate deciziile semnate de el sunt nule de drept.
  • +3 (5 voturi)    
   Nu numai ce semneaza el (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:50)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Conform principiilor de drept (e adevarat, valabile acolo unde dreptul se respecta si inseamna ceva) daca intr-un organism participa cineva ilegal, intregul organism devine ilegal si deci tot ce hotaraste e lovit de nulitate.
 • +8 (10 voturi)    
  galeria (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:17)

  Ademordna [utilizator]

  Tot respectul pentru doamna Tarcea.
  Curaj!
 • +5 (7 voturi)    
  traim intr-o tara... (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 12:57)

  liviu_ [utilizator]

  in care TOT guvernul isi apara sefu din partid
  si in care CCR se substituie unei curti judecatoresti...

  dragutz... traiasca romania evului mediu
 • +6 (6 voturi)    
  vorba (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:26)

  DioDreamer [utilizator]

  aceea...si mana grebla se facu`


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by