Agenția Națională de Investigare a Infracțiunilor (National Crime Agency) a declanșat ancheta în cazul lui Arron Banks și a campaniei sale Leave.EU pentru presupuse infracțiuni comise cu ocazia referendumului din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC News. Concret, anchetatorii investighează modul în care Banks a finanțat campania pro-Brexit, preveniența banilor fiind neclară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arron Banks a salutat declanșarea anchetei precizând că dorește să se facă lumină în acest caz. El a negat că nu a primit niciodată bani din Ruisa sau din alte state pentru a susține campania pro-Brexit, potrivit Reuters.

Ancheta care îl vizează pe acesta și pe o altă figură marcantă a campniei, Liz Bilney, este demarată după ce a făcut obiectul unor investigații și din partea comisiei electorale. Banks a negat tot timpul că ar fi încălcat legea în vreun fel în campania pentru Brexit.

Arron Banks, patronul unei companii de asigurări care a donat 8,4 milioane de lire (9,4 milioane de euro) campaniei "Leave EU" dusă de liderul de extrema dreaptă Nigel Farage, a minţit în legătură cu întâlnirile sale de la ambasada Rusiei la Londra şi originea fondurilor sale nu este clară, estima comisia pentru media din Camera Comunelor într-un raport dat publicităţii pe 29 iulie.

Banks "pare să vrea să ascundă dimensiunea contractelor sale cu Rusia", în vreme ce autorităţile ruse au discutat cu el despre un proiect de contract privind mine de aur şi diamante, arată documentul. După 18 luni de anchetă, deputaţii n-au descoperit decât "partea vizibilă a icebergului" amestecului rusesc în viaţa politică britanică, estima atunci Damien Collins, deputatul conservator care a condus comisia.

Leave.EU a fost o campanie diferită față de cea desfășurată de organizația Vote Leave condusă de Boris Johnson.