Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că ministrul Justiţiei Tudorel Toader a minţit atunci cand a spus că ordonanțele privind justiţia vor fi analizate de Comisia de la Veneţia, pentru că, susține liberalul, acestea nu au fost traduse înainte de sesiunea plenară şi nu există o cerere formală de emitere a unei opinii, din partea autorităţilor din România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Orban, în răspunsul primit săptămâna trecută la scrisoarea trimisă de liberali Comisiei de la Veneţia privind legile Justiţiei, secretarul forului, Thomas Markert, spune că specialiştii Comisiei nu pot examina prevederile celor două ordonanţe pentru că nu au fost traduse înainte de sesiunea plenară şi nu există o cerere formală de emitere a unei opinii, din partea autorităţilor din România.

”Din nou Tudorel Toader minte spunând că se va pronunţa Comisia de la Veneţia, iar Comisia de la Veneţia spune negru pe alb că nu este sesizată în privinţa OUG 90 şi nici a OUG 92'', a susţinut Ludovic Orban, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Tudorel Toader afirma, în 21 octombrie, că, ”fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale”.

”În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !”, a mai spus Toader.

Orban a mai spus că PNL va cere săptămâna viitoare Birourilor permanente ale Camerelor Parlamentului să solicite Comisiei de la Veneţia asistenţă în elaborarea formei finale a modificărilor la legile Justiţiei şi codurile penale.