Tudorel Toader face câteva „simple precizări” după ce Iohannis i-a cerut demisia: OUG pe legile justiției nu se aplică retroactiv și e în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 21 octombrie 2018, 8:37 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Agerpres
Ministrul justiției Tudorel Toader precizează duminică, într-o postare pe Facebook, că ordonanța de urgență adoptată de Guvern pentru modificarea legilor justiției nu se poate aplica retroactiv, astfel că aceasta „nu afectează stabilitatea dobândită în condițiile legii” a procurorilor. De asemenea, el susține că în lipsa ordonanței ar fi intrat în vigoare prevederile din lege privind pensionarea anticipată a magistraților, contrar „îngrijorărilor prezidențiale” și recomandărilor Comisiei de la Veneția. 

„Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ!”, spune Tudorel Toader.

Amintim că noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. De asemenea, în cazul celor de la DNA trebuie să susțină un concurs. Până acum era vorba doar de un interviu.

Articolul VII din OUG 92/2018 prevede: „Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.


Postarea integrală a lui Tudorel Toader:

„Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției:

Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale„ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:

- se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
- se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
- se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
- se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !

În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.

În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !

OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii !

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3752 vizualizari

 • +32 (42 voturi)    
  stimabile.... (Duminică, 21 octombrie 2018, 9:01)

  minus [utilizator]

  cred ca ti0ar fi util un certificat medico-legal, ca o conditie ca, la data postarii, sa mai credem ce spui si scrii,
  • +18 (22 voturi)    
   Toader nu e un stimabil, e un slugoi PSD (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:31)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Toader lucreaza pe PENALI!

   toate OUG pe care le-a promovat au fost cu dedicatie pt PENALII din PSD!

   Inclusiv aceasta OUG care preia doar 2 din cele 7 recomandari PRELIMINARE ale Comisiei de la Venetia!

   Dar in raportul FINAL al comisiei de la Venetia sunt ZECI de racomandari pe care Toader si PSD le ignora
  • +16 (20 voturi)    
   obrazul justitiei romane (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:51)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui minus

   I-a expirat de mult credibilitatea.
   In lumea civilizata nimeni nu iti acorda o a doua sansa in ce priveste integritatea. Ai pierdut-o, salut.
   Ce mai stam sa ne uitam in gura acestor infractori sau amici de-ai lor ?
   E subordonatul unui condamnat penal !
   Colegii lui sunt condamnati in justitie !
   Ce mai discutam ?
 • +30 (34 voturi)    
  aham... (Duminică, 21 octombrie 2018, 9:50)

  liviu_ [utilizator]

  sunt in acord cu recomandarile Comisieil... D-asta Comisia recomanda abrogarea unui articol in loc de amanarea lui.... dar hei.... sa ne asteptam ca psd sa nu minta .....
  • +10 (10 voturi)    
   e de aceeasi parere contrara cu comisia (Duminică, 21 octombrie 2018, 14:30)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   locul acesui jeg e la Rahova ........ pt favorizarea infractorului
 • +33 (39 voturi)    
  Acest individ malefic,periculos și (Duminică, 21 octombrie 2018, 9:50)

  Rescator [utilizator]

  profund imoral minte și dezinformează cu veselie
  bolșevică.Comisia de la Veneția a desființat, cu argumente solide, tampeniile juridice ale lui Gargamel Beria și ale nefericitului tapițer Ciordache.
  In aceste condiții să continui să afirmi că cei de la
  Veneția au fost de acord cu crimele tale este deja
  mult prea mult.Ați acționat in ultimii doi ani exclusiv
  in favoarea Dictatorului malefic,repetent și multiplu
  penal Liv Jong Unu și al interlopilor lui,lăsand
  Guvernarea baltă.AJUNGE IPOCHIMENILOR!
 • +28 (34 voturi)    
  OUG (Duminică, 21 octombrie 2018, 9:53)

  Kosmos [utilizator]

  Avantajeaza infractorii. Tudorel va plati pt favorizarea infractorilor prin schimbarea legilor
 • -36 (44 voturi)    
  ca de obicei (Duminică, 21 octombrie 2018, 9:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  Tudorel face praf propaganda. To ca de obicei, Klaus si #rezistentii sunt pe dinafara
  • +14 (14 voturi)    
   Unii oameni sunt//mai egali//ca alții? (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:04)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Unde scrie în Constituție că românii nu sunt egali în drepturi și obligații?Pe cale de consecință de ce Tudorel,Olguța,Veorica,Dragnea,Tăriceanu,etc acordă unor români drepturi mai mari decât alții,respectiv pensionare la 42 de ani!,pensii speciale nesimțit de mari raportat la cât au cotizat,salarii de la bugetul de stat exagerat de mari în raport cu salariile din România.Legile modificate de Toader asta fac,români speciali care consumă resurse din bugetul celor sărmani.Asta se numește social-democrație originală?
  • +12 (14 voturi)    
   tu esti (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:19)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   rezultatul alterarii naturii :)
   de la poluare ti se trage
  • +3 (3 voturi)    
   Ca de obicei .. (Duminică, 21 octombrie 2018, 22:12)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ... cand vede ca e groasa, tudorica lingaul fara frica, o da la intors. Dupa ce Comisia de la Venetia a desfiintat toate legile pe justitie date de penali pentru penali si dupa ce a vazut ca OG data de el va fi si ea "la fel de" desfiintata de catre aceeasi comisie, a venit repede cu "precizari". Fireste, asta si dupa ce CSM a dat propria interpretare asupra acelor reguli pentru procurori (vechime etc).

   A fost o OG neclara, tocmai ca sa lase loc de interpretari, just in case. Daca nu zicea nimeni nimic, o lasa asa, cu intrarea in vigoare si pentru procuroii existenti acum in DNA si Parchet etc. A vazut ca-i groasa, face acum "precizari". De ce nu a facut precizarile de la inceput, cand a fost intrebat? De ce nu au fost specificate aceste precizari chiar in OG? De ce era nevoie sa fie data o OG pe aceste regului, din moment ce se aplica pentru .. viitor? Foarte frumos puteau sa faca o lege care sa treaca prin parlament.

   Dar na, pentru papagali, tudorica pres fara frica e destept, da lectii.. cand nu mai are ce sa faca.
  • +2 (2 voturi)    
   iote bre (Luni, 22 octombrie 2018, 8:00)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   unde era juristul de talie mondială? În prezența @cucvelei. Stimabile, ești un idiot. Nu am zis-o eu. Caragiale.
 • +25 (29 voturi)    
  Bey tuDorele matale esti in dezacord cu functia (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:13)

  Plagarus [utilizator]

  Oare ce are dosit prin dulapurile sale,cu mape de vechi procuror ceuasist ????
  Un "doctor " fie si de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți - Republica Moldova,nu poate fi atat de carpa,decat daca au tovarasii sai cu ce sa-l ingroape !!!
  • -16 (16 voturi)    
   Rector la UAIC in Iași (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:53)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Este rector al primei universități din țară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, sâmbătă are ore de curs la universitatea de Drept.
   • +13 (13 voturi)    
    Greșit, stimabile! (Duminică, 21 octombrie 2018, 14:22)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    El este incorect-or, nu rector! Un meșter în matrapazlâcuri comuniste care și-a croit drum prin uneltiri și minciuni (vezi liceul la care pretinde că a învățat!), care și-a aranjat prin PCR(Pile-Cunoștințe-Relații) fiii, care a încercat să-și aranjeze viitoarea funcție abuzând de cea prezentă, care protejează penalii violând o biată femeie oarbă care vinde legume cu un cântar în mână....
   • +13 (13 voturi)    
    curs de ce ? parsivismul in drept (Duminică, 21 octombrie 2018, 14:31)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    sau cum sa dai legi cu dedicatie ori cum sa lingi popul sefului
   • +4 (4 voturi)    
    Poate sa fie rector si al .. (Duminică, 21 octombrie 2018, 22:14)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    ...primei universitati de pe Marte, ca tot un gunoi este. Ca si cei care-i sustin pe el si penalii din jurului lui.
   • +2 (2 voturi)    
    și cam (Luni, 22 octombrie 2018, 8:04)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    ce crezi tu că îi învață pe studenți? Cum să-ți acoperi jafurile? Cum să vopsești cioara?
 • +14 (14 voturi)    
  Cateva simple minciuni (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:48)

  emil bobu [utilizator]

  de la un procuror comunist, Tudorel Minciunel.
 • +13 (17 voturi)    
  Tara " Toaderilor" (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:29)

  nlln [utilizator]

  Ne intrebam cum de a ajuns in faliment invatamantul din Romania.

  F simplu, cu contributia acestor " profesionisti".

  Cum poti sa dai examen cu Toader ca student la drept?
  Vi-l imaginati in rol de examinator?

  Si culmea, ajunge chiar rector!

  Toader nu este ultimul exemplu, sunt pline universitatile de " Toaderi".

  Si nu numai universitatile, pana si guvernul, cu tot PM.
 • +13 (17 voturi)    
  care va sa zica ai convins comisia de la venetia.. (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:56)

  mitocanu [utilizator]

  ...te rog sa ne explici cum ai ajuns la cifra de 10 ani vechime pentru procurori (pana la oug cifra era de 8 ani)...ai facut un studiu de impact?...de ce 10 ani si nu 12, 20, etc...la art.7 din oug se specifica: procurori dna care lucreaza acum vor da examen...intrebare: PANA LA ORGANIZAREA EXAMENULUI, ACTELE INTREPRINSE DE ACESTIA, SUNT VALABILE?...orice infractor care face obiectul unui dosar dna, poate ataca in instanta, aceste acte ale procurorului, pe motivul ca acesta nu are examenul trecut conform art.7 din acelasi oug...singura explicatie a art.7 este anihilarea actelor intreprinse de procurarea LANCRANJAN, care administreaza dosarul TELDRUM/DRAGNEA....iata motivul consultarilor cu dragnea, pe tema oug....NU NE MAI LUA DE PROSTI, BUBOSULE.......
 • +13 (17 voturi)    
  carieristul (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:12)

  clujanu [utilizator]

  un carierist care favorizeaza infractorii pentru un ciolan
 • +14 (18 voturi)    
  Slugarel minte precum respira (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:28)

  keres [utilizator]

  O molusca lipsita de coloana vertebrala care a devenit pres pentru interlopii din politica.
 • +9 (13 voturi)    
  logic nu (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:35)

  Casargoz [utilizator]

  presedintele nu cunoaste dar tudorel stie in mod logic tudorel ar trebui sa fie presedinte.
  Exista oare cazuri cand legea civila a devenit penala pentru initiatori?
 • +11 (11 voturi)    
  Tudorel incearca sa ne prosteasca dar nu are spor (Duminică, 21 octombrie 2018, 13:33)

  Susufler0 [utilizator]

  Pe site-urile juridice de specialitate s-a scris inca de la aparitia acestei deja faimoase OUG 92/2018 ca ea este un act normativ civil si ca, prin urmare, trebuie sa se supuna regulilor din civil in ceea ce priveste neretroactivitatea legii civile !

  Lucrul acesta insa nu a reparat in niciun fel exprimarea mai mult decat echivoca din art VII al Ordonantei. Iar acest art VII, care este in totalitate neconstitutional, tocmai datorita impreciziei sale, a lipsei sale de claritate, a imprevizibilitatii sale este opera lu' matale dom' profu'!

  PS. Si atunci, din doua, una : ori esti prost ori esti bandit. Fiecare alege cum crede de cuvinta.

  PPS. Fara a vrea sa influentez intr-un fel sau altul alegerea, parerea mea este ca esti un bandit prost ! ;)) :)))
 • +13 (13 voturi)    
  Ce facusi Tu-DORELE !!!? (Duminică, 21 octombrie 2018, 14:26)

  sipu [utilizator]

  Iti da-du ”colegi” de la venetia cu firma in cap ! din carierist de profesie ajunsesi putoiu clasei .........
 • +9 (9 voturi)    
  pe locuri (Duminică, 21 octombrie 2018, 15:15)

  daldepsd [utilizator]

  ... fiti gata ...afara!!!
  dintr-o prostie intr-alta, stropiti pana-n cap cu propriile
  mizerii, stati si barfiti (ma rog. guvernati, parlamentati) pe Facebook. Da ce noi va platim sa postati sau sa guvernati, ca nu va iese nici una nici alta. Va pricepeti sa impovarati, sa bateti si sa acuzati poporul care va apostrofeaza pentru incompetenta. Minciuna si impostura au picioare scurte, nu-i suficient sa ai diploma de profesor daca nu ai si caracter. Auziti?! caracter, asta va lipseste d'alde psd.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by