În Hessen au început mult așteptatele alegeri pentru parlamentul regional. Pentru Partidul Crestin Democrat aflat la guvernare și social-democrați sunt prognozate pierderi semnificative, iar ascensiunea Verzilor pare să continue. La ora 8:00 au fost deschise duminică secțiile de votare, 4,4 milioane de cetateni sunt chemati să decidă componența parlamentului cu 110 membri. În plus ei pot, in cadrul unui referendum care are loc concomitent, să voteze cu privire la reforma constituției landului Hessen.Până la ora 18.00, participarea la vot era de 67.5%, iar Partidul Creștin-Democrat a strâns 28,0% din voturi, cu 10,3% mai puțin față de 2013.

Dani RockhoffFoto: HotNews.ro

UPDATE 2Exit-poll ora 18.00

Participare la vot: 67.5%

CDU (Partidul Crestin-Democrat) - 28,0% (- 10,3% față de 2013)

SPD (Partidul Social-Democrat) - 20,0% (- 10,7%)

Grüne (Verzi) - 19,5% (+8,4%)

AfD (Alternativa pentru Germania) - 12,0% (- 7,9%)

FDP (Liberalii) - 7,5% (+ 2,5%)

Linke (Stânga) - 6,5% (+ 1,3%)

Altele - 6,5% (- 0,9%)

Sursa: Infratest dimap, ARD

Și un amănunt picant: la petrecerea de după alegeri, membrii CDU sunt serviți cu crenvurști și salată de cartofi, liberalii cu brânzeturi și cremă de mere, în timp ce Verzii au un bufet copios, cu șunci, salamuri, și, în general un meniu „prea puțin vegan“, potrivit pozelor de peBild.de.

UPDATE Prezența la vot în Hessen a fost cu două procente mai mică în cursul după-amiazii, decât acum cinci ani. Potrivit Biroului Electoral regional, până la orele 14.00 votaseră 38,8% dintre alegători, potrivit unor estimări independente din orașele Frankfurt, Darmstadt, Wiesbaden, Offenbach și Kassel. Președintele Biroului, Wilhelm Kanther, a declarat că până acum nu au fost înregistrate probleme, iar la secțiile de votare, deschise până la orele 18.00, „votul este în plină desfășurare“.

Interesant este și referendumul pentru schimbarea Constituției regionale, care vizează 15 schimbări legislative. Între acestea, este vorba de abolirea pedepsei cu moartea, care la nivel federal a fost desființată încă din 1949, însă în constituția din Hessen ea încă persistă, ca posibilă pedeapsă.

Alte modificări sunt reducerea condițiilor de organizare a unui referendum, ca și cvorumul necesar pentru validarea acestuia, precum și scăderea la 18 ani a vârstei de la care o persoană poate candida la un mandat de parlamentar. În plus, prin referendum se cere ca subvenționarea infrastructurii, cea a protecției durabile a mediului, a culturii și sportului să devină elemente constitutive ale politicii de stat.

Înainte de alegeri, politicienii din Uniunea CDU/CSU au promis continuarea marii coaliții cu SPD-ul, în guvernul federal. "Ne-am angajat să guvernăm bine țara noastră timp de patru ani. așa că ne ținem de cuvânt fata de alegători“, a declarat vicepreședinta CDU la nivel federal, Julia Klöckner, pentru„Rheinische Post“.

"Marea coaliție trebuie să se mentina", a cerut si vicepreședintele CSU, Manfred Weber. "Acest lucru este esențial pentru întrebarea dacă Germania rămâne stabilă", a declarat el grupului media Funke.

După sondajele preliminare, este incert faptul că actuala coaliție „negru-verde“ (Uniune/Verzi) poate rămâne în funcție,. Acest lucru se datorează în principal slăbiciunii CDU la nivel de land, sub premierul Volker Bouffier, creștin-democrații putând pierde până la zece puncte procentuale. Nici SPD-ul, condus de Thorsten Schäfer-Gümbel, nu stă altfel decât partenerul său de coaliție, comparativ cu alegerile regionale din 2013.

Potrivit sondajelor, Verzii, cu candidatul lor de top Tarek Al-Wazir, sunt considerați marii câștigători ai acestor alegeri. Potrivit sondajelor de opinie, partidul naționalist Alternativa pentru Germania este pe punctul de a-și porni marșul și în ultimul parlament de land.

După alegerile din Hessen, AfD va fi probabil reprezentată, pentru prima dată, în toate cele 16 parlamente regionale din Germania. În sondaje, partidul se situează, de mai multe săptămâni, la peste 10%.

În 2013, populiștii de dreapta din Hessen n-au trecut, cu 4,1%, de pragul de cinci procente.

La alegerile federale din luna septembrie a aceluiași an, AfD din Hessen primea însă deja 11,9% din voturile pe liste de partid.

Cu puțin înainte de alegeri, președintele Grupului Verzilor din Bundestag, Anton Hofreiter, își vedea partidul pe un drum necurmat spre succes. "Suntem pe cale să devenim unul dintre cele mai importante și mai puternice partide din această țară", a declarat el sâmbătă, la conferința de partid a Verzilor de Celle, in Saxonia Inferioară.

La Frankfurt, capitala financiara a landului Hessen si o metropolă cu 750.000 de locuitori, în plus față de alegerile si referendumul de azi, se desfășoară și un maraton. Pentru autoturisme, multe drumuri sunt închise, însa poliția a spus că secțiile de votare sunt ușor accesibile pe jos.

O analiza a situației politice din Germania, cu estimări asupra repercursiunilor alegerilor de azi la nivel federal, am prezentat pentru Hotnews in articolul „A fi sau a nu fi cancelar după alegerile din Hessen“, care poate fi accesataici.