Tot mai mulți politicieni creștin-democrați leagă viitorul politic al Angelei Merkel de rezultatele alegerilor din Hessen, care vor avea loc duminică. Presa germană se preocupă intens de temă, însă un pronostic viabil stă încă în stele. Există speculații că, dacă CDU în Hessen va avea rezultate slabe, șansele lui Merkel la o nouă candidatură la șefia partidului, care se decide în decembrie, sunt mult diminuate. Iar fiindcă ea a legat ombilical funcția de cancelar de președinția partidului, acest lucru poate avea efect de bumerang.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicația Welt am Sonntag (WamS) citează un parlamentar al Uniunii CDU/CSU, care ar fi declarat săptămâna trecută: „N-aș garanta pentru nimic, dacă alegerile din Hessen merg prost”. Un altul a spus: “Volker Bouffier trebuie să poată guverna mai departe, altfel totul se schimba”. Bouffier (CDU) este premierul landului Hessen din 2010, un om de bază pentru partid și pentru cancelar.

Însă acesta, potrivit WamS, ar fi dat vina anterior pe CSU și pe Merkel, pentru actualele rezultate îngrijorătoare, din sondajele de opinie. Anticipând un eventual rezultat slab, își caută oare Bouffier un țap ispășitor? „Bouffier cel blând nu este chiar cel adevărat”, ar fi spus un parlamentar creștin-democrat, citat de publicația numită.

Nu doar din rândurile propriului partid vin contre. O serie de politicieni creștin-democrați, printre ei chiar premierii landurilor Nordrhein-Weltfalen și Schleswig-Holstein, au criticat Partidul Creștin-Social pentru dezamăgitoarele rezultate de la alegerile din 14 octombrie, din Bavaria.

Prin urmare, în rândul Uniunii se aruncă săgeți, într-o dezolantă încercare de a se scuza pierderile de voturi, în favoarea naționaliștilor de la Alternativa pentru Germania și a Verzilor. Die Grüne e în plină ascensiune și în Hessen, recoltând simpatii de la votanți clasici ai CDU, dar și de la SPD.

Potrivit sondajului de opinie al institutului INSA, făcut public marți, CDU atinge 26%, SPD și Verzii 21%, urmate de AfD cu 13%, Stânga (Die Linke) 8% și FDP (liberalii) 7%. Cifrele sunt, în mare, confirmate și de sondajele inițiate de televiziunile publice ARD și ZDF, pe toate sursele Partidul Creștin-Democrat situându-se la 26%. Dacă acest procent se confirmă duminică, la vot, în Hessen cade guvernarea „verde-neagră“, adică a CDU împreună cu Partidul Verzilor.

Astfel, o serie de constelații de partide ar putea intra la guvernarea landului cu peste 6 milioane de locuitori: CDU + Verzi + FDP, CDU + SPD + FDP, SPD + Verzi + Stânga, SPD +Verzi + FDP. Niciuna dintre aceste coaliții de guvernare nu este comod de realizat, căci formulele tripartite rareori aduc, în timpul guvernării, consens.

Din 1999, CDU se află la guvernarea landului Hessen, fie singur, fie în coaliție cu liberalii sau Verzii. Anterior, cu o scurtă întrerupere (1987-1991), landul a fost, din 1945, guvernat în mod tradițional de social-democrați. Prin urmare, rămânerea la guvernare a CDU este vitală la alegerile de duminică, pentru ca partidul, la nivel central, să fie scutit de o prea mare undă de șoc. Iar acest șoc ar putea creă atât de mari reverberații, încât era Merkel să se apropie de sfârșit.